16 квітня 2022 р. 11:06

Понад три тисячі популярних торговельних марок в Україні належать резидентам РФ

Понад три тисячі популярних торговельних марок в Україні належать резидентам РФ

3238 торговельних марок, продукцію яких щодня покупають українці, належить резидентам  РФ. 

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, посилаючись на дані Укрпатента. 

Станом на початок вторгнення серед найбільш відомих — марки дитячого харчування (Агуша, Засинайко, Тьома/ Тёма), чаї (Лісма, Curtis, Майский), молочні продукти (Простоквашино, Актуаль, Веселий молочник, Чудо), косметика (Faberlic), ліки (віферон, діоксидин, реабілар), пива (Балтика, Жигулі) та навіть ЗМІ (АіФ, РБК).

Винагорода за використання цих ТМ раніше перераховувалась в РФ. У майбутньому існує варіант, при якому ці ТМ буде перереєстровано на нових власників не з РФ задля того, аби уникнути санкцій та продовжити працювати на українському ринку. 

"Від початку війни Укрпатент продовжує прийом та розгляд заявок на реєстрацію нових торговельних марок та передання прав на вже існуючі. На зміну власника торговельної марки потрібно близько трьох місяців. Отже, таким чином вже за 2 місяці ми побачимо в реєстрі перші спроби передати російські ТМ на європейських або ж азіатських власників", — Олексій Сердюк, патентний повірений. 

Крім того, за місяць від вторгнення рф в Україну 2379 громадян російської федерації потрапили до світових санкційних списків. Загалом з 2014 року росія випередила таких "рекордсменів" за кількістю санкцій, як Іран, Афганістан та Пакистан.

Опендатабот веде списки санкцій для служб фінансового моніторингу у своїх сервісах для банків, для разових перевірок достатньо внести ПІБ українською або російською мовою в боті.

За допомогою АРІ Опендатабот можна отримувати витяги по фопам. Якщо вам потрібен витяг — відкрийте Опендатабот у месенджері або застосунку та надішліть боту РНОКПП. 

Майже 17 тисяч компаній в Україні належать росіянам та білорусам.

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися