23 листопада 2022 р. 17:13

Підприємці Одещини серед лідерів з користування урядовою програмою "Доступні кредити"

Фото: finbalance

(Фото: finbalance)

Кредити за урядовою програмою "Доступні кредити 5-7-9%" минулого тижня в Україні отримали майже 300 підприємців на загальну сумму 1,1 мільярд гривень, а з початку дії програми банки видали бізнесу 50,4 тисяч кредитів на 154,6 мільярдів гривень.

Як повідомляє Одеська районна військова адміністрація серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є Львівська, Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Київська, Вінницька області та місто Київ.

Найчастіше, за даними адміністрації, послугами програми користуються підприємства, що працюють в сферах:

  • сільського господарства (53%);
  • торгівлі та виробництва (24%);
  • промислової переробки (14%).

Урядова програма "Доступні кредити 5-7-9%" дозволяє залучити до 60 млн грн під 0% на період дії воєнного часу та ще на місяць по тому. Для роздрібних торгових мереж доступні кредитні кошти в розмірі до 1 млрд грн під 5% річних, що дає їм змогу вчасно розрахуватися з постачальниками та поповнити фінансовий баланс.

Зазначимо, що з 1 жовтня в Україні скористуватися державною програмою з пільговими умовами купівлі житла можуть силовики, ветерани, внутрішньо переміщені особи, медики та педагоги. Початковий внесок для цих категорій складатиме 20% на термін до 20 років. Зареєструватися на іпотеку можна буде через застосунок Дія. Також з 1 жовтня 2022 року на 200 грн буде підвищено мінімальну зарплату — до 6700 грн. Через збільшення мінімальної зарплати, збільшуються пов'язані з нею виплати.

У жовтні минулого року Одеса випала з першої десятки кращих міст країни за версією Forbes посівши 11 місце.

А у вересні того ж року Одеса посіла останнє місце у рейтингу "Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКГ) 2021", який склали аналітики компанії Info Sapiens у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAI "Конкурентоспроможна економіка України".

Кирило Бойко

Поділитися