05 серпня 2022 р. 09:48

Перший караван з трьох суден, навантажених збіжжям, вийшов з портів Одещини

Фото: Олександр Кубраков/Facebook

(Фото: Олександр Кубраков/Facebook)

Перший караван суден з українським збіжжям вирушив 5 серпня з порту "Чорноморськ" у складі трьох балкерів Navi Star, Rojen та Polarnet.

Як повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, 57 тисяч тонн української кукурудзи направляється до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

Сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту "Чорноморськ". 

"Розраховуємо, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку", - зазначив міністр. 

Він також зазначив, що наразі планується  забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць.

"Хоча "зерновий коридор" уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження, і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний"", - наголосив посадовець. 

"Чим швидше ми зуміємо вивезти 20 млн тонн минулорічного врожаю та розпочати експорт нового, тим швидше покращиться продовольча ситуація у світі", - підсумував він.

ФОТО, ВІДЕО Міністр інфраструктури Олександр Кубраков/Facebook

Перше судно з українським збіжжям вирушило з порту Одеси 1 серпня. Раніше телеканал CNN Turk повідомляв, що судно, яке вийде з одеського порту, прибуде до Сомалі. 

Перед цим 29 липня Одесу відвідали посли країн "Великої сімки" та Туреччини, в місті також був президент Володимир Зеленський

Між тим розрахункові ставки страхових платежів для суден, які вивозитимуть українське зерно до безпечних районів Чорного моря, зросли з 0,025% від вартості судна до початку війни до 5%.

На думку зернотрейдерів, з якими спілкувалося видання Reuters, відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни своєю атакою породили сумніви щодо безпеки портів. 

Україна, Туреччина та ООН 22 липня підписали "Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів".

Поділитися