02 листопада 2022 р. 16:51

Одещина серед лідерів за кількістю компаній з іранськими власниками

Фото: YouControl

(Фото: YouControl)

Аналітики R&D центру YouControl, на тлі атак території України іранськими дронами-камікадзе, та підвищеної активності відносин між росією та Іраном дослідили українські компанії з іранськими власниками та виявили, що в Одеській області 31 така компанія.

Як зазначається в дослідженні, в країні продовжують працювати майже 900 компаній з іранським капіталом. 

За кількістю цих компаній Одеська область на другому місті після Харківської, де нараховується 39 компаній із іранським слідом, хоча якщо враховувати Київ, то Одещина на третьому місці, бо в столиці аналітики YouControl нарахували 661 компанію. 

Галузева структура іранського бізнесу в Україні за кодами видів економічної діяльності свідчить про переважання КВЕДу "46.90. Неспеціалізована оптова торгівля". Він  зазначений як основний для 91 компанії (10.5% від загальної кількості).

Також відносно багато іранських компаній спеціалізуються на діяльності у сферах будівництва (5.3%), ресторанного бізнесу (5.0%), комп’ютерного програмування (4.5%). 

Високу питому вагу мають оптові торговці овочами і фруктами, туристичні та дизайнерські агентства, а також оптові торговці зерном, будматеріалами та паливом.

Раніше у прокуратури в Одеській області повідомили, що з початку повномасштабної агресії російської федерації виявили в регіоні 145 компаній, до складу засновників яких входять громадяни росії та білорусі.

У вересні аналітики центру R&D YouControl дослідили дані щодо державних закупівель з початку повномасштабної війни росії проти України. Як виявилося, більше 190 компаній-переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн мають зв'язки із російською федерацією та республікою білорусь.

Центр публічних розслідувань також неодноразово розповідав про українські компанії, які мають російське коріння. Так, на Івано-Франківщині продовжують функціонувати 111 фірм, пов’язаних з країною-окупантом. Журналісти ЦПР дослідили зв'язки фірм з рф, що займаються лісопереробною промисловістю.

Також ЦПР виявив декілька десятків одеських підприємств-"примар", засновниками яких є одні й ті самі російські компанії.

Поділитися