25 серпня 2022 р. 15:39

Одещина в лідерах за стартовою вартістю лотів на земельних аукціонах з початку війни

Фото: Слово і Діло

(Фото: Слово і Діло)

Одеська область посідає друге місце в ТОП-5 регіонів за стартовою вартістю лотів із оренди та продажу землі, поступаючись лише Львівському регіону.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства України.

На третьому, четвертому та п'ятому місцях відповідно - Київська, Закарпатська та Черкаська області. У Міністерстві зазначають, що зростання ціни на торгах становить близько 100%.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення російської федерації за допомогою системи «Прозорро.Продажі» в Україні провели 809 земельних аукціонів, які принесли організаторам 192 мільйони гривень. Оголошені також ще 403 аукціони.

А загальна оголошена вартість виставлених на торги під час війни земель становить понад 400 млн грн.

Загалом від початку запуску земельних аукціонів станом на сьогодні в системі оголошено 5 тис. 983 земельні аукціони, з них: 3 тис. 548 - із оренди та 2 тис. 435 - із продажу землі.

Вартість усіх лотів із оренди землі сягає 148 млн грн, вони охоплюють площу в 25 тис. га.

Вартість лотів із продажу землі сягає 2 млрд 178 млн грн із площею 3,8 тис. га.

В міністерстві наголосили, що на період воєнного стану аукціони з оренди сільськогосподарської землі державної та комунальної власності не проводяться. Проте системою «Prozorro.Продажі» можуть і надалі користуватися приватні фізичні особи. Вони опублікували в системі 85 оголошень із оренди та продажу землі та вже отримали дохід у 93 млн грн.

Перші земельні аукціони успішно відбулися 8 листопада 2021 року в державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі".

Тоді в листопаді Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомляло, що укладено 40 тисяч 510 угод в рамках ринку землі.

Щоправда за площею землі проданої за такими угодами Одещина посідала не третє, а шосте місце с кінця. Продані були 1 тисяча 356,4 гектарів.  

В Одеській області з 1 липня по 3 жовтня 2021 року були укладені 379 угод на на ділянки загальною площею у 788,9 гектара. 

Поділитися