22 серпня 2022 р. 09:38

Надходження Українського Дунайського пароплавства за пів року зросли у сім разів

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Порти Одеси, Чорноморська та Южного через вторгнення російської армії тривалий час були заблоковані, тож частину аграрної продукції, що до початку повномасштабних бойових дій експортувалася через них, почали вивозити річковими портами, зокрема на Дунаї. 

Як повідомили в Українському Дунайському пароплавстві, через це вирішили зупинити рейси на Верхньому та Середньому Дунаї та зосередитися на Нижньому Дунаї для експорту аграрних вантажів із портів Придунав’я в морські порти Румунії та Болгарії. 

Тож 90% суден флоту займалося саме вивозом зерна та іншого продовольства. 

"Отримали документи та запустили в роботу 35 барж, що тривалий час знаходилися у відстої. Почали ремонту програму. Провізна спроможність флоту зросла більш ніж на третину. Була скорочена тривалість рейсу та збільшені до ринкових ставки фрахту (плата за перевезення вантажу або за надання судна в користування за договором, - ред.)", - зазначається у звіті підприємства. 

Результатом усіх цих дій стало зростання доходу у сім разів. Тож підприємство за даними звіту:

  • Погасило основні борги, які сягали суми понад 7 млн євро. 
  • Погасило заборгованість із зарплатні морякам у дочірній компанії в повному обсязі.
  • Повернуло фінансову допомогу Адміністрації морських портів України у розмірі 40 млн грн.
  • Запустило масштабну програму ремонтів флоту: за шість місяців відремонтували понад 150 одиниць флоту.

В подальшому підприємство планує запустити власний стивідорний напрям (вантажно-розвантажувальні роботи, - ред.) та збільшити кількість барж до 220-225. Також у коротко- та середньостроковій перспективі в УПД бачать перезавантаження структури компанії, задля позбавлення від непрозорих та неконтрольованих дочірніх підрозділів, та створення чіткої вертикалі управління.

Також в УПЛ розраховують на залучення інвестиції від міжнародних донорів, що дозволить закупити нові баржі та обладнати буксири сучасними двигунами.

Раніше директор УДП Дмитро Москаленко розповів, що підприємство змушене було винайняти озброєну охорону задля відстоювання будівлі своєї дочірньої компанії в угорському Будапешті.

Попереднє керівництво УДП було звільнене зі скандалом, так 3 березня 2021 року група людей в камуфляжі та з нашивками Служби безпеки України увійшла в будівлю управління Українського Дунайського пароплавства для проведення обшуків.

Напередодні, 1 березня, в Києві проходило спільне засідання підкомітетів з питань морського транспорту та з питань річкового транспорту Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури за участю Міністра інфраструктури України Владислава Криклія, темою якого стали звіти керівників ключових підприємств морегосподарського комплексу, зокрема УДП.

У підсумку Комітет визнав роботу тодішнього керівника УДП Олексія Хомякова незадовільною і висловив недовіру.

Раніше, в жовтні 2020 року, детективи НАБУ спільно з СБУ за процесуального керівництва САП обшукали місця проживання фізичних осіб, офісів низки компаній та інших об'єктів у межах розслідування можливих зловживань, через які ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (засноване Мінінфрастуктури) завдано збитків в особливо великих розмірах. 

До того Державна аудиторська служба України звинуватила керівництво Приватного акціонерного товариства «Українське Дунайське пароплавство» в перешкоджанні проведенню державного фінансового аудиту, в пароплавстві відповіли, що аудитори чинять тиск на працівників. 

В травні того ж року керівництво ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) надіслало офіційну заяву голові Одеської обласної ради Сергію Паращенку, керівникам усіх депутатських фракцій, головам постійних депутатських комісій облради, міському голові Ізмаїла Андрію Абрамченку та Службі безпеки України стосовно звернення депутатів Одеської обласної ради «щодо ситуації, яка склалася в результаті корупційних дій керівництва ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство»». 

Поділитися