10 січня 2022 р. 15:55

Нацбанк хоче продати завод в Чорноморську зі стартовою ціною у 80 мільйонів

Нацбанк хоче продати завод в Чорноморську зі стартовою ціною у 80 мільйонів

Національний банк України оголосив аукціон, на якому планує продати господарчі будівлі та споруди (промислового та складського типу, у минулому використовувалися у виробництві залізобетонних виробів), що розташовані у Чорноморську. 

Про це йдеться в системі "Прозорро.Продажі". 

Загальна площа приміщень 27 тис. 755,4 кв. м на земельній ділянці площею 16,9 га. Земля у комунальній власності Чорноморської міської ради. Аукціон має відбутися 26 січня. Стартова ціна - 80 мільйонів 280,3 тисяч гривень. 

Йдеться про приміщення "Іллічівського заводу залізобетонних конструкцій", який належав, за даними Нацбанку, колишньому народному депутату Леоніду Клімову. Отримані від продажу заводу гроші НБУ планує зарахувати як сплату заборгованості "Імексбанку". Цей банк також належав екснардепу. 

Раніше Національний банк України нарешті спромігся продати будівлю 12-а на проспекті Гагаріна, яка належала колись "Імексбанку", та яку декілька разів намагалися продати.

У січні Одеський апеляційний суд ухвалив рішення щодо стягнення з колишнього власника "Імексбанку" Леоніда Клімова 309 мільйонів гривень на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданим раніше стабілізаційним кредитом.

У березні 2014 року правоохоронці розпочали кримінальне провадження проти Леоніда Клімова - одеського бізнесмена підозрюють у привласненні і розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191 частина 5 Кримінального кодексу України).

Звинувачення вважає, що протягом 2008-2014 років керівництво "Імексбанку", який контролював Клімов, отримали незаконно отримали рефінансування від Національного банку України на суму понад 3,4 мільярда гривень і організували передачу в заставу НБУ об'єктів нерухомого майна за завищеною оціночної вартості.

У вересні 2018 року Служба безпеки України обшукала об'єкти, які прямо або опосередковано належать одеському нардепу Леоніду Клімову.

У 2017 році компанія нардепа Леоніда Климова відібрала у НБУ бізнес-центр "Шевченківський" і будівлю "Імексбанку", розташовані на проспекті Шевченка, 8а і проспекті Гагаріна, 12а.

У січні 2017 року видання Forbes, опублікувало список 20 найбагатших чиновників і народних депутатів України, в якому опинився і одеський нардеп-олігарх Леонід Клімов. Він тоді посів в переліку 13 місце.

Правлінням Національного банку України від 26 січня 2015 віднесло АТ "Імексбанк" до категорії несплатоспроможних.

Поділитися