29 серпня 2022 р. 20:40

Морська міжнародна організація більше уваги приділятиме "зерновій ініціативі"

Фото: Одеська ОВА

(Фото: Одеська ОВА)

Міжнародна морська організація буде ще більше приділяти уваги моніторингу безпеки "зернової ініціативи", а також ретельніше фіксувати будь-які провокації росії щодо цивільних суден.

Про це домовилися голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко із Генеральним секретарем Міжнародної морської організації Кітак Лімом, який з офіційним візитом відвідав Одесу. 

Як зазначив Кітак Лім, ключовою метою його візиту є відвідини Одеського морського торговельного порту, аби на місці переконатися в тому, що процес завантаження суден триває і в ході виконання Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції всі процеси відбуваються згідно з усіма необхідними нормами.

Натомість в рамках розмови з Генеральним секретарем IMO Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков обговорив плани щодо розширення дії Ініціативи на інші категорії українського експорту. 

"Ми розуміємо, що розширення Ініціативи може відбутися двома шляхами. Перший – коли маючи результати на фронті ми продовжуємо вести діалог через ООН та інших партнерів. Та другий – відновлення Україною контролю над усіма своїми територіями та повернення справедливого світопорядку, який підтримують усі цивілізовані країни. Втім, все це залежатиме від результатів на полі бою та озброєння, яке надається нашими союзниками" - додав Олександр Кубраков.

Міжнародна морська організація (англ. International Maritime Organization, IMO) - міжнародна міжурядова організація, є спеціалізованою установою ООН. Діяльність ІМО спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм (стандартів) по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забруднення з суден довкілля, в першу чергу, морського.

Раніше Одесу відвідав Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, головною метою візиту якого було також відвідання Одеського морського торгового порту, де він спостерігав за процесом завантаження українською пшеницею балкера KUBROSLI Y.

Одесу вже відвідала Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун, щоб спостерігати за виходом з порту "Південний" першого судна з зерном, яке прямувало до голодуючих країн за Світовою продовольчою програмою ООН (WFP).

Окрім того, представниця ООН зустрілася з керівником Координаційного Гуманітарного штабу при Одеській обласній військовій адміністрації Олексієм Чорним

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Поділитися