01 квітня 2022 р. 20:34

Майже 150 тисяч компаній подали заявку на зменшення оподаткування

Майже 150 тисяч компаній подали заявку на зменшення оподаткування

148 466 компаній подали заявку на перехід на зменшену податкову ставку з квітня поточного року. Серед них 29 585 юридичних осіб та 118 914 фопів.

Серед компаній, що обрали єдиний податок третьої групи зі ставкою 2% доходу — ТОВ «ЕПІЦЕТР К», ТОВ «ЮСК Україна», ТОВ «ЛУЇ ВЮІТТОН Україна», ППТФ «АНТОШКА», ТОВ «НОВА ЛІНІЯ 1», ТОВ «ГУД.НЕТ», ТОВ «МетінвестДіджитал», Підприємство «Амадеус Україна», ПРАТ «ГАЛНАФТОХІМ» тощо.

Раніше повідомлялось, що дедлайн подання заявки — 30 березня 2022 року. Проте, згідно з публікацією в каналі Податкової служби, прийом заявок триває досі. Для переходу потрібно подати заяву через електронний кабінет. Після завершення військового стану Податкова автоматично поверне попередню систему оподаткування.

Скористатися пільгами можуть компанії на загальній системі оподаткування та фопи 3 групи. Скористатися цією можливістю бізнеси могли за двох умов: якщо їх обіг за минулий рік був меншим за 10 млрд гривень; підприємство не має займатися забороненою на спрощеній системі оподаткування діяльністю. До такої відносяться гральний бізнес, фінансові установи, обмін валют, видобуток корисних копалин тощо.

Крім того, з платників ПДВ знімається обов’язок нараховувати податковий кредит, реєструвати податкові накладні та сплачувати ПДВ.

З фопів знімається зобов’язання сплачувати єдиний податок за мобілізованих працівників. Це, як й сплата ЄСВ/ЄП за себе, стає добровільним та залишається на розсуд бізнесу.

Понад тисячу нових ФОПів зареєстрували українці за першу добу відновлення автоматичної реєстрації.

З початку російсько-української війни реєстр було вимкнено задля збереження даних українців. Наразі роботу ЄДР відновлено, а автоматична реєстрація бізнесу можлива на порталі Дія.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру, кількість активних компаній, серед власників, засновників або ж кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент російської федерації чи республіки білорусь, станом на 24 лютого становить 16 тис. 896.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися