07 червня 2022 р. 12:38

Кабмін виділить 250 мільйонів на гарантування безпеки судноплавства на Дунаї

ФОТО: ЦТС

(ФОТО: ЦТС)

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення Міністерству інфраструктури 250 мільйонів гривень з резервного фонду Держбюджету України для гарантування безпеки судноплавства в акваторії українських портів у Дунайському регіоні та перевезень залізничним транспортом. 

Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України. 

Кошти зберігатимуться на умовному рахунку зберігання коштів (ексроу-рахунок) Міністерства інфраструктури України та, у разі потреби, будуть надаватися для відшкодування збитків, завданих внаслідок агресії росії проти України. 

"В умовах блокади усіх морських портів України значно зросло навантаження на українські дунайські порти та залізницю.
Держава зацікавлена у збільшенні вантажопотоку та відповідно роботі бізнесу в регіоні. Ми беремо на себе частину ризиків аби стимулювати компанії надавати іноземні судна та рухомий залізничний склад для збільшення імпортно-експортних перевезень. 
Завдяки прийнятому рішенню перевізники, яким відмовили у страхуванні ризиків, зможуть отримати необхідні фінансові гарантії. Очікуємо, що завдяки цьому ми зможемо суттєво наростити обсяги перевезень", - заявив Міністр інфраструктури Александр Кубраков

Скористатися таким механізмом зможуть: 

  • власники та/або оператори рухомого складу, який перебуває на території України та допущений до обігу залізницями колії європейського стандарту (1 тис. 435 міліметрів); 
  • фрахтувальники, оператори та власники морських суден та суден внутрішнього плавання, що перебувають в акваторії українських портів в Дунайському регіоні та ходять під прапором України або під прапорами іноземних держав.

Наразі завершується робота над узгодженням усіх деталей механізму фінансового забезпечення, аби процес надання гарантій був максимально прозорим та зрозумілим.

Нагадаємо, наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU. 

Фахівці Ізмаїльського міськрайонного центру зайнятості проаналізували ринок праці в Ізмаїлі та районі за підсумками травня та склали перелік найбільш затребуваних наразі професій.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков запропонував експортувати українське зерно через порти поблизу Одеси.

Близько 100 суден стоять у Чорному морі біля румунського порту Суліна, чекаючи проведення через Сулінський морський канал

"Українському Дунайському пароплавству" від початку повномасштабного вторгнення росії вдалося в короткі терміни ввести в експлуатацію 23 баржі, що перебували у відстої без документів та поставити їх під прапор України. 

Поділитися