09 серпня 2022 р. 13:05

Експортерам українського зерна доведеться пожвавитись, щоб вийти на довоєнні обсяги

Експортерам українського зерна доведеться пожвавитись, щоб вийти на довоєнні обсяги

Експорт українського збіжжя наразі складає лише третину звичайного для України обсягу до вторгнення росії, який складав 4,2 мільйони тонн зерна в місяць згідно з торговою базою даних ООН Комтрейд.

Частина їх залишала країну дорогами, залізницею або на баржах по Дунаю, але більшу частину вивозили суднами через Чорне море, повідомляє видання The Economist.

Журналісти підрахували, що за три місяці після початку повномасштабного вторгнення росії - з березня по травень, лише близько 1 мільйона тонн кукурудзи, 160 тисяч тонн пшениці та 50 тисяч тонн сої залишали Україну щомісяця.

За даними Міністерства сільського господарства України, у липні це зросло до 2,5 млн тонн зерна через збільшення експорту Дунаєм. Тож посадовці кажуть, що додаткові маршрути через Чорне море дозволять експорту продовольства повернутися до довоєнного рівня, та навіть досягти 5 мільйонів тонн на місяць.

"На превелике полегшення, вантажне судно, повністю завантажене українським зерном, відпливло з Одеси 1 серпня. 26 тис. тонн кукурудзи на борту зараз прямують до Лівану через Чорне море. Це було перше подібне постачання з початку війни та російської блокади, яка не дозволила Україні доставити свій урожай. За тиждень після того, як його порти знову відкрилися згідно з угодою, підтриманою ООН минулого місяця вирушили, ще дев’ять кораблів, що перевозять майже 300 тис. тонн зерна", - зазначає видання.

Між тим, за даним посольства України в Лівані, покупець українського зерна в Тріполі відмовився прийняти вантаж через затримку доставки.

"За інформацією вантажовідправника українського зерна на борту Razoni, покупець у Лівані відмовився прийняти вантаж через затримку термінів доставки (більше 5 місяців). Тож вантажовідправник зараз шукає іншого вантажоодержувача для розвантаження його вантажу в Лівані/Триполі чи будь-якій іншій країні/порту", - зазначило посольство.

Зазначимо, що спільний координаційний центр при ООН узгодив вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи.

8 серпня в ході реалізації "зернової ініціативи" вранці з порту "Південний" вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії.

7 серпня з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

В рамках реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: RAZONI, NAVI STAR, ROJEN та POLARNET. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Поділитися