05 жовтня 2022 р. 12:02

Експорт зерна з портів Одещини перевищив 6 мільйонів тонн

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

Експорт зерна з портів Одеси, Южного та Чорноморська з початку роботи "зернової ініціативи" перевищив 6 мільйонів тонн.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Загалом з українських портів вийшло 274 судна з 6,2 млн тонн української агропродукції.

Зокрема, 5 жовтня з портів «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ» вийшло 6 суден з 115,5 тис. тонн зерна, яке буде направлене до країн Африки, Азії та Європи.

Серед них балкер ZHE HAI 505, який доставить 28,5 тис. тонн пшениці до Алжиру. Сумарно з початку жовтня до Алжиру відправлено 59 тис. української пшениці.

Раніше балкери FPMC B 201 та Michalis вийшли з порту Одеси, а судна Spring та Saffet AGA з Чорноморського в рамках зернової ініціативи 3 жовтня.

2 жовтня вже п'яте судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою Організації об'єднаних націй, увійшло у порт в Одеській області для завантаження зерном.

1 жовтня з портів Великої Одеси вийшли 11 суден з 217,6 тис. тонн агропродукції.

Серед них балкер QUEEN LILA, який перевозить 29 тис. тонн ячменю до Лівії.

З Одеського порту вийшли балкери STELLINA, QUEEN LILA, INANDI, SAM.

З порту Чорноморська вийшли FORTUNE EXPRESS, PS DREAM, LILA II, BARON, а з порту «Південний» - LADY DIVINA, AHMED CAN, IASOS.

28 вересня з портів "Чорноморськ" та "Південний" вийшли чотири судна з 115 тисячами тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Обсяг агропродукції, експортованої з портів Великої Одеси, тобто з Одеси, Чорноморська та Южного, перевищив 5 мільйонів тонн 27 вересня.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися