11 червня 2022 р. 11:31

Дефіциту не буде: Ізмаїльський район став лідером з постачання овочів

Фото: agronews.ua

(Фото: agronews.ua)

Україні вистачить ранніх овочів для консервації, навіть при тимчасовій окупації частини південних територій країни. Крім того, на ринку лідером із овочів став Ізмаїльський район на Одещині.

Про це в ефірі інформаційного телемарафону повідомив перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Як зазначив Непран, представники Одеського консервного заводу запевнили, що на огірки і помідори врожай дуже хороший, вже пішов у продаж. Ціна на ранній овоч зараз потихеньку падає.

А щодо забезпечення консервованими овочами, то перший віце-президент ТППУ назвав перспективи хорошими: "Будуть і свіжі огірки, і помідори, і кабачки. Будуть і консервовані огірки, помідори. Буде й томатна паста. Що саме цікаве тут спрацював ринок. Зараз лідером з овочів став Ізмаїльський район на Одещині. Там якраз понад 300 гектарів засадили помідорами. Переживати немає чого, треба і самим консервувати, тому що домашні огірки і помідори – це дуже смачно. Наші виробники і великі, і фермери моментально відреагували і посадили більше овочів у цьому сезоні".

За його словами, у захопленій Херсонщині окупанти навмисно роблять все для того, щоб не пускати фермерів з молодою овочевою продукцією на територію України.

"В Херсонській області, те що вони вирощували, власне споживання там було буквально 10-20%. Рештою вони забезпечували всю Україну. Тому окупанти роблять все, щоб не пускати фермерів та ставлять їх в таку позицію або ти робиш те, що ми тобі кажемо, або ти будеш голодувати. Цим людям ми щиро співчуваємо, адже для них це критична ситуація. Але з точки зору права, моралі, совісті, на превеликий жаль, говорити нічого - для росіян це пусті слова",- констатував Непран.

Нагадаємо, в Одеській мерії повідомляють, що в регіоні з'явилися проблеми з місцями для зберігання зерна. Наразі в портах заблоковано 4 мільйони тонн зерна, але з урахуванням зерна, яке зберігається в елеваторах, - це понад 20 мільйонів тонн зерна, готових до вивезення.

Таким чином, нове зерно просто нема де зберігати.

Наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU. 

Близько 100 суден стоять у Чорному морі біля румунського порту Суліна, чекаючи проведення через Сулінський морський канал

Зазначимо також, що Одещина увійшла у трійку регіонів-лідерів за кількістю засіяних площ.

Поділитися