24 листопада 2022 р. 16:53

Цілісність енергосистеми України відновлено

Фото: dreamstine.com

(Фото: dreamstine.com)

23 листопада через обстріли російської армії стався масштабний блекаут. Енергоблоки усіх українських атомних електростанцій було відключено від електромережі. Пояснення ситуації було опубліковано у публікації НЕК "Укренерго" у мережі Facebook.

"Ціллю вчорашньої атаки були переважно об’єкти генерації, що спричинило системну аварію та масові знеструмлення споживачів в Україні та Молдові... Через специфіку атаки, яка спричинила зупинку атомних електростанцій, відновлення живлення в країні триває довше, ніж після попередніх атак." - йдеться у дописі.

Роботи з відновлення енергосистеми нашої країни тривають. Про це у єдиному телемарафоні розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Герман Галущенко.

«О 4:00 ранку ми змогли об’єднати енергосистему, вона зараз працює як єдина, і на зараз вже заживлені критичні об’єкти інфраструктури по всій країні. І, відповідно, ми будемо збільшувати обсяг генерації протягом дня. Розраховуємо, що до вечора почнуть працювати атомні станції, і це значно скоротить дефіцит», – пояснив міністр.

 

Фото: сайт Президента України

Першочергово світло надають об'єктам критичної інфраструктури, але у ряді міст до живлення доєднали і абонентів. Проте відбувається це поступово. Так, мер Києва Віталій Кличко на своїй сторінці у Facebook повідомляє, що у місті на ранок світла не мали 70% жителів.

В Одесі об'єкти критичної інфраструктури наразі підключено до електроенергії. Багато районів міста досі знеструмлено, іноді світло з'являється на деякий час.

В "Укренерго" нагадують, що дефіцит електроенергії, навіть після запуску АЕС, зберігатиметься.

"Ми закликаємо споживачів, яким вже повернули енергоживлення, не нехтувати заходами економії електроенергії", - зауважується у публікації на Facebook.

21 листопада зранку компанія ДТЕК Одеські електромережі повідомила про введення стабілізаційних відімкнень, а за годину вже повернулися до екстрених.  

Схожа ситуація склалася в п'ятницю, 18 листопада, коли зранку повідомили про стабілізаційні відключення, а за дві години потому про продовження екстрених відключень, за яких графіки не актуальні. 

Режим екстрених вимкнень електроенергії впровадили 16 листопада.

Руслан Ласкус

Поділитися