11 жовтня 2022 р. 17:28

Через три порти Одещини експортували вже 7 мільйонів тонн агропродукції

Фото: Мінінфраструктури України

(Фото: Мінінфраструктури України)

Незважаючи на підвищену інтенсивність російських обстрілів, Україна продовжує експортувати агропродукцію через порти Одеської області в рамках "зернової ініціативи".

Як повідомили в пресслужбі Міністерства інфраструктури України, з моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 7 мільйонів тонн агропродукції. Всього з українських портів вийшли 316 суден з продовольством, яке було направлене до країн Азії, Європи та Африки.

Зокрема, 11 жовтня в рамках реалізації "зернової ініціативи" з портів "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ" вийшли сім суден. На їх борту 177,5 тисяч тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Серед них балкер Sea Pearl J, який доставить 30 тисяч тонн пшениці до Тунісу. Також від причалів Одеського та Південного портів вийшли судна Lucky Trader та Erdek відповідно. З порту Чорноморська вийшли балкери Hazar S, Sea Pearl J, Ince Evrenye, Milina, Magnum Power.

Раніше балкери Argonaut, Alia та Mehmet Вey вийшли в складі каравану з 13 суден з портів Одеси, Южного та Чорноморська 9 жовтня. 

8 жовтня, з портів Великої Одеси до країн Азії та Європи вийшли сім суден з 172,6 тис. тонн агропродукції. 

7 жовтня з порту "Чорноморськ" вийшов балкер New Island, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) Організації об'єднаних націй.

5 жовтня експорт зерна з портів Одеси, Южного та Чорноморська з початку роботи "зернової ініціативи" перевищив 6 мільйонів тонн. 

2 жовтня вже п'яте судно, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою Організації об'єднаних націй, увійшло у порт в Одеській області для завантаження зерном.

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту Південний 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна. 

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися