17 листопада 2022 р. 16:43

Через нестачу вологи на Одещині загинули кілька тисяч гектарів озимини

Фото: ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області

(Фото: ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області)

Аграрії Одеської області констатують щоденне збільшення площ загиблих озимих культур на півдні області у зв'язку із недостатньою кількістю вологи в метровому шарі ґрунту та відсутністю опадів.

Про це повідомила директорка Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова

За її даними наразі загинули 6 тисяч гектарів сходів озимого ріпаку та вже 3 тисячі гектарів озимої пшениці.

"Проте, дефіциту продовольства в регіоні немає, область цілком забезпечена продовольчими товарами і для постійних мешканців і для ВПО", - наголошує посадовиця.

Наразі посіяно 167 тисяч гектарів озимого ріпаку, 540 тисяч гектарів озимої пшениці і 133 тисячі гектарів озимого ячменю. А це 80 і 70% від запланованих раніше площ. Вона також зазначила, що цього року довелось призупинити 12 проєктів із забезпечення зрощення в регіоні.

"Наразі на законодавчому рівні державою впроваджено Нові можливості для водокористувачів – створення ОВК. Нормативні акти прийнято, можна створювати та реєструвати об'єднання. Аграрії можуть самостійно об'єднуватися для збільшення своєї спроможності в управлінні та відновленні меліоративних систем", – зазначила Алла Стоянова.

Директорка департаменту наголосила, що Одеська область однією з перших завершила збирання ранніх зернових та зернобобових культур на площі 991 тис. га й намолотила 2,6 млн тонн зерна – у тому числі 1,7 млн тонн пшениці. За цим показником Одещина займає друге місце в державі. Крім того, вона є єдиним в Україні регіоном з вирощування рису. Валовий збір цієї культури склав 2,7 тис. тонн.

У жовтні Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомило, що Одещина та Миколаївщина стали лідерами з сівби озимих. 

Між тим дію ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжили ще на 120 днів. Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі відповідної угоди між Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем.

Поділитися