29 липня 2022 р. 22:09

Болгарські аграрії погрожують блокувати фури з українським зерном в пунктах пропуску

Фото: Аgropolska.pl.

(Фото: Аgropolska.pl.)

Болгарські виробники зерна протестують проти дешевого імпорту з України та погрожують перекрити дороги та наземні пункти пропуску, через які проїжджають зерновози.

Заступник голови асоціації виробників зерна Болгарії Ілія Проданов повідомив, що українське зерно має проходити через Болгарію транзитом, але фактично частина його залишається в країні та зачіпає інтереси місцевих виробників, зазначає польське видання Аgropolska.pl.

За словами представників фермерів, за останні тижні до Болгарії заїхало близько 280 тис. т насіння соняшнику, яке після переробки в країні надходить на ринок як болгарський продукт.

"Болгарія є великим експортером зерна. На складах все ще зберігається 2 млн т пшениці минулого року, а новий урожай, хоч і менший, ніж минулого року, оцінюється приблизно в 6 млн т. Це втричі більше, ніж внутрішнє споживання", — зазначив Ілія Проданов.

Між тим розрахункові ставки страхових платежів для суден, які вивозитимуть українське зерно до безпечних районів Чорного моря, зросли з 0,025% від вартості судна до початку війни до 5%.

Раніше повідомлялося, що ціни на пшеницю різко зросли в понеділок, оскільки ракетний удар по українському порту Одеса на вихідних викликав сумніви щодо того, чи вдасться виконати угоду минулого тижня щодо відкриття коридору для експорту зерна з України.

На думку зернотрейдерів, з якими спілкувалося видання, відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни своєю атакою породили сумніви щодо безпеки портів. 

Тож поряд з невизначеністю щодо того, скільки часу займе розмінування, судновласники просто не попливуть в Україну, незалежно від фрахтової ставки, якщо вони думають, що їх судно буде уражене ракетами. Також є сумнів, що хтось захоче страхувати судна, які будуть ходити в цю зону.

Україна, Туреччина та ООН 22 липня підписали "Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів".

Поділитися