24 січня 2022 р. 13:40

Аудитори притягають до адміністративної відповідальності посадовців, відповідальних за землю Міноборони

Аудитори притягають до адміністративної відповідальності посадовців, відповідальних за землю Міноборони

Працівники Південного офісу Державної аудиторської служби під час ревізії фінансово-господарської діяльності Квартирно-експлуатаційного відділу міста Одеса встановили фінансових порушень, що призвели до втрат, на загальну суму 41 мільйон гривень.

Як зазначили у пресслужбі офісу, аудиторів цікавив період з 1 січня 2018 року по 31 серпня 2021 року. 

Під час ревізії аудитори виявили факти порушень земельного законодавства і головною проблемою визначили неоформлення належно права власності або права користування землею, що веде до незаконного відчуження земель оборони та стає ризиком втрати державою активів.

Зокрема, на обліку КЕВ Одеси перебуває 198 земельних ділянок загальною площею 6 тис. 828,06 га. Проте встановлено, що станом на 1 січня 2021 року тільки на 55 земельних ділянок є державні акти на право постійного користування та лише на 44 земельних ділянки є кадастрові номери. Державну реєстрацію прав у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно КЕВ м. Одеса здійснено лише на 1 земельну ділянку площею 46,1 га.

Проведеним обстеженням одного з військових містечок на території м. Одеси встановлено, що на земельній ділянці площею 0,4 га побудовано та експлуатуються сторонніми особами дві багатоповерхові житлові будівлі з підземним паркінгом, закладами торгівлі, побутового обслуговування громадян та адмінприміщеннями. Ділянка була виділена ще у 1951 році Міністерству оборони України (СРСР), правовстановлюючих документів у КЕВ м. Одеса немає. З 2015 року КЕВ м. Одеса судиться щодо визнання незаконними цих забудов, проте поки що безрезультатно.

Під час ревізії проведено обстеження військового містечка орієнтовною площею 2,5 га – земельна ділянка не сформована (немає кадастрового номера). Обстеженням з залученням спеціаліста встановлено, що фактично ділянка займає значно більшу площу – 3,8 га.

Окрім цього, відповідно до Генерального плану, на цій території мають розміщуватися 28 котеджів та будівель "Будинку рибалки" КЕВ м. Одеса для відпочинку військовослужбовців. Проте є 19 котеджів, тоді як на ділянці, де мають розміщуватися ще 9 котеджів, а також вздовж лінії узбережжя самовільно збудовано майже 126 приватних будинків. Фактично територію військового містечка забудовано невідомими особами дерев’яними будинками, від експлуатації яких ані бюджет, ані військові зиску не отримують. І таки випадки непоодинокі.

Сумнівний ефект, на думку ревізорів, має операція з передачею КЕВ м. Одеса підприємцю матеріальних цінностей. Під час перевірки правильності списання матеріальних цінностей аудитори встановили, що в період з 15 травня 2019 року по 28 грудня 2019 року одній фізичній особі ФОПівцю передавалися зі складу будівельні матеріали та інші матеріальні цінності. З документів – тільки акти приймання-передачі. Договори передачі матеріальних цінностей на відповідальне зберігання або виконання підрядних робіт між КЕВ м. Одеса та ФОП не укладалися. Підприємець через три місяці після цього припинив свою діяльність. В результаті КЕВ м. Одеса втрачено матеріальних ресурсів на загальну суму 1,5 млн грн.

Об’єкту контролю надіслано вимогу щодо усунення порушень законодавства. На чотирьох посадових осіб Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеса складено протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 164-2 КУпАП.

Нагадаємо, спеціалісти Південного офісу Державної аудиторської служби України вважають, що під час виділення компанії "Таурус" понад 7 мільйонів на додаткові роботи з реставрації будинку Лібмана в Одесі управління капітального будівництва Одеської міської ради порушило закон.

Аудитори Південного офісу Держаудитслужби впродовж 2021 року провели 60 ревізій, 12 аудитів, 27 перевірок закупівель та виявили втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму майже 856 мільйонів гривень, а 185 посадових осіб підконтрольних об’єктів притягнуто за вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності, 101 – до матеріальної та дисциплінарної.

Минулого року керівництво Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку всупереч вимогам законодавства не вживало заходів щодо припинення діяльності відокремлених структурних підрозділів навчального закладу Львівського та Київського навчально-наукових центрів, видатки на утримання яких за 2020 рік та І півріччя 2021 року склали 10,4 мільйонів гривень.

Поділитися