12 січня 2022 р. 10:06

Адміністрація морських портів виганяє пороми "Укрзалізниці" з Чорноморська

Адміністрація морських портів виганяє пороми "Укрзалізниці" з Чорноморська

Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без задоволення скаргу Філії "Центр транспортного сервісу "Ліски" Акціонерного товариства "Українська залізниця", тож тепер пороми останньої мають залишити причали порту "Чорноморськ".

Як йдеться у постанові суду, у березні 2021 року Адміністрація морського порту "Чорноморськ" звернулась до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Філії "Центр транспортного сервісу "Ліски" Акціонерного товариства "Українська залізниця", вимагаючи зобов`язати відповідача прибрати від причалів №№ 8, 9 судно "Герої Плевни" та судно "Герої Шипки".

Угоду про користування причалами уклали у 2015 році адміністрація порту та Центр транспортного сервісу. Потім останній реорганізували, а його правонаступницею стала "Укрзалізниця". 

Знаходження ж цих суден у причалів порту заважає АМПУ користуватися ними. 

Господарський суд підтримав АМПУ. Однак "Ліски" не погодилися із цим рішенням та звернулися до апеляційного суду. 

Філія "Центр транспортного сервісу "Ліски" зазначила, що жодним чином не перешкоджає та не заперечує у здійсненні переміщення поромів, а, отже, не чинить перешкод позивачу у користуванні належним йому майном. 

Окрім того, ЦТС наголошував, що сплачує причальні збори за користування причалами в повній мірі, тож виконує обов'язки за угодою із філією АМПУ в Чорноморську.

Також Філія ЦТС "Ліски" стверджувала, що неодноразово повідомляла Адміністрацію морського порту "Чорноморськ" про відсутність можливостей провести передислокацію поромів власними силами та про те, що фінансовим планом філії не передбачені витрати на передислокацію поромів в інші порти України. Крім цього, Одеське відділення філії ЦТС "Ліски" проводило переговори з представниками Чорноморської філії ДП АМПУ про можливість надання вільного причалу в акваторії порту "Чорноморськ". 

Наразі теплоходи намагаються здати в оренду, бо їхнє утримання вже спричинило витрати на суму 114 мільйонів гривень та надалі коштуватиме мільйон у місяць.  

Пороми "Герої Шипки" та "Герої Плевни" були побудовані в другій половині 1970 років на югославській судноверфі Brodogradiliste "Uljanik" (Пула, сучасна Хорватія).

Раніше Господарський суд Одеської області задовільнив заяву громадської організації "Волонтерський рух «Спільна мета»" та заборонив товариству з обмеженою відповідальністю "КРЕДО І КО", або ще комусь здійснювати будь-які будівельні роботи на земельній ділянці за адресою Фонтанська дорога, 151А.

У грудні минулого року П'ятий апеляційний адміністративний суд задовільнив скаргу Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради на рішення Одеського окружного адміністративного суду, який у серпні став на бік будівельної компанії, що зводить житловий комплекс на Глушко, 17а.

Між тим, Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради до Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради про скасування містобудівних умов та обмежень для проєктування торгівельного центру на вулиці Дерибасівській.

Поділитися