03 вересня 2021 р. 13:29

Зеленський запропонував США взяти участь у будівництві "євроколій" від Польщі до Одеси

Зеленський запропонував США взяти участь у будівництві "євроколій" від Польщі до Одеси

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у презентації Плану трансформації України в будівлі Національної бібліотеки Фреда Сміта з вивчення спадщини Джорджа Вашингтона.

Закладені в плані понад 80 проєктів на загальну суму 277 мільярдів доларів передбачають фінансування коштом державного бюджету України, а також залучення програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій.

Серед проєктів, зокрема, є будівництво високошвидкісної залізничної лінії Київ-кордон ЄС, Київ-Одеса. Мета:

  • інтеграція української залізничної системи з європейською; 
  • впровадження західних стандартів замість радянських; 
  • поєднання Києва високошвидкісними шляхами з польським кордоном ЄС та містом Одеса за рахунок будівництва двох швидкісних ліній;
  • спорудження низки залізничних вокзалів;
  • придбання 22 локомотивів; 
  • збільшення використання екологічного залізничного електротранспорту.

Вартість проєкту - 630 мільйонів доларів США. 

Справа в тому, що для країн пострадянського простору, в тому числі і для України, стандартною вважається ширина залізничної колії в 1 тисячу 520 міліметрів, а в Європі прийнята ширина в 1 тисячу 435 міліметрів.

Нагадаємо, ще у 2017 році Міністерство інфраструктури повідомляло про бажання будувати залізничну колію із європейською шириною з Києва до Одеси.  Тодішній міністр Володимир Омелян стверджував, що проект облаштування швидкісного залізничного сполучення Київ-Одеса є економічно обґрунтованим, але потребуватиме інвестицій у розмірі близько 540-840 мільйонів євро.

У лютому 2018 року Володимир Омелян на зустрічі з гендиректором з питань мобільності і транспорту Єврокомісії Хенриком Хололеем зазначив, що Європейський Союз може частково профінансувати проект "Євроколія", який буде реалізовуватися в Україні.

В жовтні того ж року міністр інфраструктури України запросив китайську компанію CRRC до участі в будівництві і експлуатації залізничної гілки, яка з'єднає порти Одеської області із західним кордоном України.

А вже в травні 2019 року Владимир Омелян повідомив, що Міністерство інфраструктури України не планує змінювати державні стандарти залізничної колії (ширина колії 1 тис. 520 мм), і євроколія (1 тис. 435 мм) буде прокладена паралельно вже існуючого полотна у напрямку Львів-Київ-Одеса з подальшим розгалуженням в сторону Харкова і Дніпра.

Поділитися