26 січня 2021 р. 15:31

Заборгованість підприємств Одеської області за рік зросла майже вдвічі

Заборгованість підприємств Одеської області за рік зросла майже вдвічі

Заборгованість з виплати зарплат підприємствами Одеської області впродовж 2020 року зросла на 36,5 мільйонів гривень та сягнула 83,5 мільйонів станом на 1 січня 2021 року.

Про це під час засідання колегії Одеської обласної адміністрації повідомив директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов

За його словами, станом на 1 січня минулого року заборгованість становила 47 мільйонів

Загалом заборгували працівникам 21 підприємство, більше половини з яких - банкрути. Найбільше з них заборгував "Одеський нафтопереробний завод" - майже 31 мільйон гривень.

Ще 27 мільйонів заборгували працівникам державні підприємства регіону, тобто трохи більше третини. Наприклад, збільшилась заборгованість у портах, лидерами з яких є Білгород-Дністровський та Ренійський

Негативна тенденція спостерігається в приватному секторі, де заборгованість також зросла майже вдвічі.

Найбільше підприємств боржників сконцентровані в Одесі, а на другому місці Білгород-Дністровський.

Нагадаємо, станом на 1 грудня 2019 року заборгованість із зарплати в регіоні сягнула 77 млн 994 тис. грн. З листопада заборгованість зросла майже на 14 млн грн або 21,5%.

Нагадаємо також, що у червні 2018 року Одеський нафтопереробний завод передано у державну власність. В травні того ж року Окружний адмінсуд Києва залишив в силі розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня 2017 року про передачу майнових комплексів ПАТ «Одеський НПЗ» і ТОВ «Енергія і газ України» в управління Фонду державного майна України.

Прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області та органами Національної поліції в ході розслідування угод з нафтопродуктами у 2017 році викрили злочинну схему, за якою планувалося збереження майна «ОНПЗ» за головним фігурантом справи - С. Курченко і його спільниками. Тоді два оцінювача, яких залучила банківська установа, на замовлення виготовили підроблені акти оцінки нерухомого майна та земельних ділянок «ОНПЗ».

В червні того року Суворовський районний суд Одеси прийняв рішення про спецконфіскацію державою цілісного комплексу Одеського нафтопереробного заводу.

Поділитися