15 жовтня 2021 р. 19:08

За перші 100 днів ринку землі підписано майже 30 тисяч земельних угод

За перші 100 днів ринку землі підписано майже 30 тисяч земельних угод

За сто днів ринку землі було підписано 28 тисяч угод на 70 тисяч гектарів вартістю майже 44 тисячі грн/га.

Такі результати озвучив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко

А вже станом на 13 жовтня за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України було зареєстровано 29 тис. 493 земельні угоди.

Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 5 тис. 129 нотаріусів. Всього заяв – 5 тис. 759, із них погоджено 5 тис. 94, в черзі на розгляд - 3, відмову отримали 662. 

На Одещині зареєстровано 441 правочин на ділянки загальною площею 929,2 гектари.

«Якщо брати загальну цифру всіх транзакцій по землях с/г призначення, то середня вартість за 1 г станом на 9 жовтня становить 43 879 грн. Але для того, щоб показати деталізовану аналітику, ми розмежували середню вартість за 1 га для ведення товарного с/г виробництва та особистого селянського господарства. У першому випадку вартість становить 32 тисячі, у другому – 33 тисячі», – зазначив Роман Лещенко.

Міністр зауважив, що ціна в понад 40 тисяч гривень була прогнозованою і ринковий процес ціноутворення рухається планомірно.

«Безумовно, в нас у показниках є, наприклад, Київська область, де середня ціна становила 240 тисяч грн/га. Це земля, яка не використовується для с/г потреб. Це є абсолютно нормально, тому що місто Київ та навколишні території є визначальними у формуванні вартості земель не під с\г цілі», – пояснив Роман Лещенко.

Він додав, що в цілому вартість землі є вищою за середньозважену нормативно-грошову оцінку земель в Україні і за 100 днів відзначається конкретна динаміка росту ціноутворення.

Нагадаємо, що на початку жовтня Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомило, що укладено 25 тисяч 255 угод в рамках ринку землі.

Нагадаємо, за період від старту ринку землі до вересня в Одеській області було зареєстровано 164 земельних правочинів. Площа землі, щодо якої зареєстровані правочини в Одеському регіоні складає 264,4 га.

Додатково зазначаємо, що до 1 липня 2021 року відповідно до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (в різних редакціях) не допускалася купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок, які перебували у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

Поділитися