14 вересня 2021 р. 08:57

З 1 жовтня в Україні набудуть чинності нові тарифи

З 1 жовтня в Україні набудуть чинності нові тарифи

Тарифи на опалення в Україні збільшаться до 40% залежно від населеного пункту з 1 жовтня, а також зміняться ціни на гарячу воду та електроенергію.

Про це йдеться в постанові Кабміну № 859 від 11 серпня.

Середньозважена вартість 1 гігакалорії тепла буде на рівні 2 тис. 151,8 - 2 тис. 433,9 грн, а тариф на гаряче водопостачання становитиме 109,6-122,2 грн за м.куб.

Кабмін 11 серпня зафіксував ціну електроенергії для побутових споживачів на рівні 1,44 грн за кВт-год при обсязі споживання не більше 250 кВт-год на місяць включно з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

При цьому для побутових споживачів з обсягом споживання понад 250 кВт-год на місяць ціна залишиться на рівні чинного тарифу в 1,68 грн за кВт-год за весь обсяг споживання.

Уряд закріпив тариф в 1,68 грн за кВт-год для колективних побутових споживачів, гуртожитків, що розраховуються за електроенергію за загальним лічильником в частині споживання електроенергії фізичними особами для власних потреб, виключаючи професійну та господарську діяльність.

Ще раніше Міністерство енергетики України повідомило, що розраховує запустити нову модель спеціальних зобов'язань на оптовому ринку електричної енергії для населення з 1 серпня.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала 5 компаній-енергопостачальників на 595 тис. грн за порушення ліцензійних умов.

Раніше НКРЕКП вирішила передати на місцевий рівень державне регулювання 28 суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. 

Нагадаємо, газопостачальники оприлюднили свої липневі місячні тарифи, що будуть діяти для тих, хто відмовився від річного тарифу на газ. Вартість одного кубометра блакитного палива українцям вартуватиме в межах від 7,99 до 13,30 гривні за кубометр газу. Найнижчу ціну серед компаній, що вже опублікували свої липневі тарифи, запропонував газопостачальник «ЙЕ енергія» — 7,99 гривні за кубометр газу, а найвищий тариф у компанії «Газпромпостач» — 13,30 грн за кубометр газу.

З 1 травня в Україні починає працювати "річний продукт" — фіксована ціна на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців.

Поділитися