26 лютого 2021 р. 21:47

Європейський банк допоможе грошима на підготовку порту «Чорноморськ» до концесії

Європейський банк допоможе грошима на підготовку порту «Чорноморськ» до концесії

Представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC) погодились профінансувати підготовку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та конкурсної документації щодо проєкту концесії залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморська.

Про це йшлося під час наради Міністра інфраструктури Владислава Криклія з представниками ЄБРР та IFC 26 лютого.

Сторони обговорили заходи, які необхідно вжити для успішного здійснення проєктів державно-приватного партнерства у морському порту «Чорноморськ», а також перспективи подальшого співробітництва. Представники ЄБРР та IFC високо оцінили активні дії Мінінфраструктури щодо продовження успішної практики реалізації концесійних проєктів у морській галузі.

Як зазначив міністр, його відомство продовжить працювати спільно з міжнародними партнерами над обома проєктами ДПП у порту Чорноморськ. Це концесії залізнично-поромного комплексу, а також першого й контейнерного терміналів порту. У зв’язку з цим Мінінфраструктури готується до переговорів щодо укладення тристороннього договору з ДП «АМПУ» та міжнародною фінансовою організацією для підготовки ТЕО і проєкту конкурсної документації для обох концесійних проєктів.

Нагадаємо, на місці закритого готелю «Одеса» на Морському вокзалі міста відкриють готель міжнародної мережі, для реалізації проєкту вже є інвестор.

Президент України Володимир Зеленський у Дубаї зустрівся із головним виконавчим директором одного з найбільших портових операторів світу – групи компаній DP World султаном Ахмедом бін Сулаємом та нагадав, що в Україні були ухвалені закони, які мотивуватимуть іноземних інвесторів приходити в нашу країну. 

Концесійні проєкти у ДП «МТП «Чорноморськ» входять до Переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів до 2023 року, затвердженого Урядом. Наразі консультанти займаються підготовкою пре-ТЕО концесії першого та контейнерного терміналів Чорноморського порту. Попередні результати дослідження очікуються в березні 2021 року, після чого Мінінфраструктури прийматиме рішення про доцільність підготовки ТЕО. Передбачається, що внаслідок успішного здійснення обох концесійних проєктів в порту Чорноморськ буде залучено близько 150 млн доларів інвестицій.

Поділитися