10 лютого 2021 р. 15:39

Виші Одещини поклали минулого року 164 мільйони на депозити

Виші Одещини поклали минулого року 164 мільйони на депозити

Вісім вищих навчальних закладів Одеської області минулого року поклали на депозитні рахунки в банках 164,9 мільйонів гривень загалом, а отримали сумарний дохід у 8 мільйонів 689,4 тисячі гривень. 

Про це повідомили у Кабінеті міністрів України. 

Інформація про вклади вишів на депозити в банках та отриманий дохід з відсотків в Одеській області виглядає так:

Проте, виникає питання, як саме виходить, що при таких сумах вкладів отриманий дохід настільки різний, як вказано в даних КМУ.  

Як пояснили ІзбірКому в Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова, справа в рухах за рахунком. 

Ось як це виглядає: відсоток, який пропонують державні банки вишам в усіх однаковий. Проте, не в кожного вишу є можливість покласти ці кошти на депозит та не чіпати їх до кінця року. Тож, якщо, наприклад, ОНУ поклав на рахунки 20 мільйонів в березні, а через вісім днів почав знімати ці кошти з рахунків на видатки вишу, то й сума на рахунку і відповідно дохід з відсотків змінювалися. 

Тож виш до липня, наприклад, вибрав усі ці кошти і залишив на рахунку необхідний мінімум, щоб не закривати рахунки і дохід за відсотками був також мінімальний. 

Потім у заклада знов з'являються вільні кошти, які опиняються на рахунках, проте, через короткий термін знов виникає потреба в них, тож їх знімають. Таким чином виходить, що насправді на депозитах не лежали весь рік 20 чи 40 мільйонів. 

Однак в Державного казначейства є форма звітності, яка не враховує руху за рахунком, тож Міністерство фінансів отримує дані лише про вклади та отримані відсотки. Тож виходить така плутанина. 

Втім, за даними Кабінету міністрів, виші Одеської області не потрапили до ТОП-5 закладів із найбільшими вкладами на банківських рахунках.

За інформацією Державної казначейської служби України, в 2020 році на депозитних рахунках у банках державного сектору економіки загалом закладами вищої освіти було розміщено 3 млрд 778 млн грн тимчасово вільних бюджетних коштів, що були отримані за надання платних послуг.

У 2020 році 87 закладів отримали дохід від розміщення коштів на депозитних рахунках у розмірі 240,6 млн грн. 

Нагадаємо, Міністр освіти науки та України Сергій Шкарлет підписав наказ, згідно з яким вищі навчальні заклади України з 2021 року видаватимуть дипломи без можливості отримати відзнаку. 

Як повідомило Головне управління статистики в Одеській області, на початок 2019/20 навчального року в області працювало 35 вищих навчальних закладів, в яких навчалося 95,2 тис. осіб, з яких 47,1 тис. - жінки, 6,4 тис. - іноземці, 1,1 тис. - діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа.

Міністерство освіти та науки України з 2020 року розподілило державне фінансування між університетами за формулою, де університети з кращими результатами діяльності отримують більше фінансування. 

Поділитися