24 липня 2021 р. 15:23

Від початку ринку землі на Одещині укладено більше десятка земельних угод

Від початку ринку землі на Одещині укладено більше десятка земельних угод

За період від старту ринку землі в Одеській області було зареєстровано 15 земельних правочинів.

Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Площа землі, щодо якої зареєстровані правочини в Одеському регіоні складає 22,9 га.

Загалом по країні укладено 1 тисячу 757 земельних угод. Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4 тисячі 67 нотаріусів, складено заяв – 4 тисячі 549, із них погоджено 4 тисячі 24, а відмову отримали 525.

Також у міністерстві зазначили, що нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі. 

1 липня Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко офіційно оголосив старт ринку землі.

Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Нагадаємо, що вночі на 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Це значить, що сільськогосподарську землю можна буде продавати і купувати. Закон набув чинності 1 липня 2021 року. 

Придбати земельну ділянку до 2024 року можуть тільки українці як фізичні особи, і лише до 100 га в одні руки. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року.

Слід зазначити, що ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижче нормативної грошової оцінки. А вже починаючи з січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, але не більше ніж 10 тисяч га.

Міністерство аграрної політики і продовольства не очікує різкого зростання вартості сільськогосподарських ділянок з початку дії змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення, які Верховна Рада України ухвалила 31 березня 2020 року. 

Поділитися