09 червня 2021 р. 08:59

Верховний Суд відмовив у стягненні з Одеського припортового заводу 250 мільйонів доларів

Верховний Суд відмовив у стягненні з Одеського припортового заводу 250 мільйонів доларів

Касаційний цивільний суд Верховного суду України відмовив у задоволенні заяви про надання дозволу на виконання арбітражного рішення у спорі компанії «Ostchem Holding Limited» з публічним акціонерним товариством «Одеський припортовий завод».

Про це повідомили у пресслужбі Верховного Суду.

Арбітражний інститут Торгової палати м. Стокгольма своїм рішенням від 25 липня 2016 року зобов’язав ПАТ «Одеський припортовий завод» сплатити компанії «Ostchem Holding Limited» («Остхем Холдінг Лімітед», Республіка Кіпр) 193 млн 257,8 тис. дол. США, які є неоскаржуваним непогашеним основним боргом, та 57 млн 977,3 тис. дол. США, які є неоскаржуваним нарахованим штрафом, відповідно до контракту купівлі-продажу природного газу від 25 січня 2013 року.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 24 квітня 2019 року задоволено заяву компанії «Ostchem Holding Limited» («Остхем Холдінг Лімітед», Республіка Кіпр), визнано та надано дозвіл на виконання вказаного арбітражного рішення.

8 червня 2021 року Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду за результатами розгляду апеляційних скарг ПАТ «Одеський припортовий завод» та Фонду державного майна України ухвалу Київського апеляційного суду від 24 квітня 2019 року скасував, у задоволенні заяви компанії «Ostchem Holding Limited» («Остхем Холдінг Лімітед», Республіка Кіпр) про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма від 25 липня 2016 року відмовив.

Нагадаємо, у липні 2018 року Верховний Суд скасував рішення суду міста Южне в Одеській області, відповідно до якого Ostchem Holding Limited мала право на примусове стягнення на території України з Одеського припортового заводу (ОПЗ) 5 мільярдів 200 мільйонів гривень непогашеного основного боргу і 1 мільярд 570 мільйонів гривень нарахованої пені за рішенням Стокгольмського арбітражу.

У травні 2017 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ призупинив виконання рішення Южненського міського суду Одеської області про стягнення боргу з Одеського припортового заводу (ОПЗ) розміром в 5 мільярдів 240 мільйонів гривень і 1 мільярд 570 мільйонів гривень нарахованої пені на користь компанії Ostchem Дмитра Фірташа.

Тоді ж у травні Одеський апеляційний суд дозволив компанії Ostchem Дмитра Фірташа стягнути з Одеського припортового заводу (ОПЗ) 5 мільярдів 200 мільйонів гривень боргу за газ.

А тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до прокуратури, вимагаючи не допустити штучного банкротства заводу.  

Поділитися