29 листопада 2021 р. 09:45

Верховний Суд не визнав рішення арбітражу про борг ОПЗ в чверть мільярда доларів

Верховний Суд не визнав рішення арбітражу про борг ОПЗ в чверть мільярда доларів

Верховний Суд України відмовився задовольнити скаргу Ostchem Holding Limited та залишив без змін ухвалу Київського апеляційного суду, якою згаданій кіпрській компанії Дмитра Фірташа знову було відмовлено в задоволенні заяви про визнання та надання дозволу на виконання остаточного рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма щодо стягнення з ПАТ "Одеський припортовий завод" 251 мільйона доларів США заборгованості за газ.

Київський апеляційний суд врахував висновки, викладені ще у червні Верховним Судом у постанові, якою Ostchem Holding Limited теж було відмовлено в наданні дозволу на виконання попереднього рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, нагадує Finbalance.

Українські суди констатували, що стягнення боргу з ОПЗ створює загрозу зупинки підприємства, примусового звернення стягнення на майно, його банкрутства, що унеможливить або істотно ускладнить приватизацію. Таким чином, це "суперечитиме публічному порядку України, зважаючи на необхідність захисту екологічної та економічної безпеки держави Україна".

Також українські суди врахували, що Ostchem Holding Limited має заборгованість перед "Газпромбанком" - державним банком Росії (держави-агресора, окупанта), щодо якого Україна ввела санкції. Відповідно кошти, отримані компанією Фірташа, можуть бути спрямовані на сплату боргів перед російським держбанком, що знову ж призвело б до порушення публічного порядку України.

У вересні сінгапурська Dachex Shipping Pte. Ltd. відмовилася підписувати договір на переробку давальницької сировини з АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), оскільки вже після проведення конкурсу компанія нібито з'ясувала, що не може отримати ліцензію на постачання газу.

Раніше акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» повідомило, що планує з 1 листопада почати роботу за давальницьким контрактом з новою компанією, яка виграла конкурс у липні 2021 року.

У липні 2018 року Верховний Суд скасував рішення суду міста Южне в Одеській області, відповідно до якого Ostchem Holding Limited мала право на примусове стягнення на території України з Одеського припортового заводу (ОПЗ) 5 мільярдів 200 мільйонів гривень непогашеного основного боргу і 1 мільярд 570 мільйонів гривень нарахованої пені за рішенням Стокгольмського арбітражу.

У травні 2017 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ призупинив виконання рішення Южненського міського суду Одеської області про стягнення боргу з Одеського припортового заводу (ОПЗ) розміром в 5 мільярдів 240 мільйонів гривень і 1 мільярд 570 мільйонів гривень нарахованої пені на користь компанії Ostchem Дмитра Фірташа.

Тоді ж у травні Одеський апеляційний суд дозволив компанії Ostchem Дмитра Фірташа стягнути з Одеського припортового заводу (ОПЗ) 5 мільярдів 200 мільйонів гривень боргу за газ.

А тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до прокуратури, вимагаючи не допустити штучного банкротства заводу.  

Поділитися