10 червня 2021 р. 16:20

В Україні запрацювали електронні лікарняні

В Україні запрацювали електронні лікарняні

Раніше держава щорічно витрачала 18 мільярдів гривень на листки непрацездатності для 5,5 мільйонів українців причому частина з них видавалася людям, які були насправді здоровими.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України. 

«Запуск електронних лікарняних — важливий крок для впровадження режиму «без паперу» у медичній та соціальній сферах. Це — сервіс, який полегшить життя пацієнтів,  лікарів і роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері та заощадити кошти для держави», — стверджує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

На формування цифрових лікарняних українські медзаклади повністю перейдуть з 1 вересня 2021 року.

Напочатку травня президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення зміни до статті 22 закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності», який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки єдиних страхових виплат до бюджету Фонду соціального страхування України.

Виплата "лікарняних" та "декретних" в Україні затримувалася на 21 робочий день на суму 1,8 мільярдів гривень через затримку фінансування Фонду соціального страхування. 

Поділитися