12 серпня 2021 р. 15:06

Україна не вивозитиме відпрацьоване ядерне паливо у Росію

Україна не вивозитиме відпрацьоване ядерне паливо у Росію

Кабінет Міністрів України затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року. Про це у дописі в Telegram повідомив глава уряду Денис Шмигаль. Програма розроблена на основі профільної директиви Європейського Союзу. Основна ціль документу – досягнення безпеки в сфері атомної енергетики, а також енергонезалежність України.  Ключовим пунктом програми є будівництво та експлуатація у зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, підкреслив Денис Шмигаль. 

Донині Україна вивозила відпрацьоване ядерне паливо з трьох своїх АЕС в Росію. За це НАЕК "Енергоатом" сплачував близько 200 млн доларів щороку.

"Тепер зазначені кошти можна буде направляти на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, що Україна більше не буде залежати від країни-агресора в питаннях атомної безпеки. Це важливий крок в 30-ту річницю нашої незалежності", - завуважив очільник уряду.

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) — автономна ядерна установка, призначена для тривалого зберігання (100 років) відпрацьованого ядерного палива з діючих енергоблоків РАЕС, ХАЕС та ПУАЕС. Для зберігання ВЯП використовуватиметься технологія поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар'єрної системи ізоляції ВЯП від навколишнього середовища, що забезпечується обладнанням спеціально спроєктованих інженерних систем контейнерного типу. Будівництво розпочалось 9 листопада 2017 року у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Об'єкт передбачав складування відходів із всіх АЕС України. У грудні 2020 року НАЕК «Енергоатом» своєчасно завершив будівництво першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Ще 14 пускових комплексів будуть добудовані до 2040 року – паралельно із заповненням майданчика Сховища контейнерами з ВЯП. 

29 липня 2021 року відбувся тестовий прогін першого пробного спецпотяга, який віз імітатор контейнера з відпрацьованим ядерним паливом, реконструйованою залізничною ділянкою «Вільча - Янів» протяжністю 43 км. Вона з‘єднує центральну магістраль Укрзалізниці з Централізованим сховищем відпрацьованого ядерного палива, повідомив сайт "Енергоатома".

Нагадаємо, у квітні 2021 року Кабмін не змінив тариф на електроенергію для населення, залишивши ціну на рівні 1 грн 68 коп за кВт*год.

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр Денис Шмигаль.

«Ми продовжуємо механізм дії покладених соціальних обов'язків (ПСО) до 30 червня. Ціна для людей на електроенергію залишається без змін - 1 грн 68 коп за кВт*год. Крім того, нові правила встановлюють, що державні компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» будуть здійснювати продаж електроенергії напряму постачальникам універсальних послуг за двосторонніми договорами, без посередника у вигляді ДП "Гарантований покупець"», - додав він.

Раніше колишній міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що найближчим часом на українців очікує підвищення тарифів на комунальні послуги.

Раніше Верховна Рада України відхилила постанову, що містила рекомендацію уряду повернути тариф на електроенергію на рівні 0,9 грн за кВт*год, а також поновити пільгові 100 кВт*год, у межах яких застосовуватиметься цей тариф. 

Поділитися