04 травня 2021 р. 14:39

Субсидії по новому: які правила вступили в силу в Україні з 1 травня

Субсидії по новому: які правила вступили в силу в Україні з 1 травня

В Україні з 1 травня почали діяти нові правила щодо нарахування субсидій тож згідно з постановою уряду, тепер всі пільгові категорії українців будуть отримувати субсидію "живими грошима".

Для того, щоб її оформити, потрібно подати заявку протягом найближчих п'яти місяців – онлайн або ж паперовим листом, зазначає видання Аspi news.

Відтепер субсидіантів перевірятиме і Міністерство фінансів, і Міністерство соціальної політики. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, для більшості українців нічого не зміниться, втім, нові правила мають посприяти більш справедливому нарахуванню бюджетних коштів.

Субсидію не призначатимуть: 

  • Якщо хтось із членів сім'ї або зі складу домогосподарства придбав протягом року земельну ділянку, транспортний засіб, квартиру, цінні папери, віртуальні активи, а також інші товари довгострокового вжитку на загальну суму більше 50 тисяч гривень.
  • Якщо хтось із членів сім'ї або зі складу домогосподарства купив іноземну валюту на суму понад 50 тисяч гривень за рік до звернення по субсидію.
  • Якщо хтось із членів сім'ї або зі складу домогосподарства безперервно перебував за кордоном понад 60 днів (не враховуючи відрядження, навчання або догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та лікування).
  • Якщо субсидіант не навчався, не мав офіційного статусу безробітного та не працював за інформацією податкової і Пенсійного фонду.
  • Якщо хтось із членів сім'ї або зі складу домогосподарства володіє автівкою, яка була випущена менше 5 років тому або ж якщо у сім'ї є більше однієї автівки, з дати випуску якої пройшло менше 15 років.
  • Якщо субсидіант має заборгованість із аліментів.
  • Якщо житлова площа становить 130 кв. метрів для квартири і більше 230 кв. метрів для будинку.
  • У випадку, якщо сім'я має борг за комунальні послуги понад 340 гривень. 

Крім того, передбачається ліквідація комісій, які раніше могли вирішувати, чи призначати комісію у спірних випадках, або тоді, коли вона не мала призначатися за стандартними правилами. 

Нагадаємо, з 1 травня в Україні починає працювати "річний продукт" — фіксована ціна на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення зміни до статті 22 закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності», який парламент ухвалив 13 квітня поточного року.

 

Поділитися