03 вересня 2021 р. 19:49

Сергій Гриневецький розповів про "блокаду" вільних економічних зон з боку МВФ

Сергій Гриневецький розповів про "блокаду" вільних економічних зон з боку МВФ

Голова Одеської обладміністрації Сергій Гриневецький розповів журналістам про складну ситуацію із залученням інвестицій в регіон, зокрема, через позицію Міжнародного валютного фонду. Відповідну заяву він зробив в ході спільної пресконференції з головою Рахункової палати України Валерієм Пацканом

Очільник ОДА висловив припущення, що статус України як аграрної країни влаштовує потужних світових гравців. Експортуючи зернові, наша держава водночас не розвиває тваринництво і переробку сільськогосподарської продукції. Не використовуються органічні добрива. Для того, щоб зміцнити промислову компоненту у сфері АПК, потрібно залучати інвестиції. Але надання бізнесу певних пільгових умов через створення вільних економічних зон викликає заперечення з боку МВФ. А Україна наразі не може обійтися без зовнішніх запозичень і тому має прислухатися до таких рекомендацій. 

Державі доводиться обходити цю, так би мовити, заборону шляхом організації замість ВЕЗ зон пріоритетного розвитку, технопарків тощо. Водночас Сергій Гриневецький визнав, що справа не тільки в назві таких об'єктів, але і в інших проблемах, які відлякують потенційних інвесторів. 

Також керівник ОДА оприлюднив деякі аналітичні дані щодо розвитку України за 30 років. Так, майже половину цього часу - 46% - країна існувала в стані від'ємного балансу економічного зростання. Держава відстає від середніх світових темпів зростання ВВП у 2,2 рази. За показниками шкали економічної свободи з необхідних 100 відсотків Україна забезпечує лише 40, додав Гриневецький. Також він повідомив, що в Одеській області 33 громади з 91 потребують підтримки для забезпечення виконання своїх функцій. 

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський взяв участь у презентації Плану трансформації України в будівлі Національної бібліотеки Фреда Сміта з вивчення спадщини Джорджа Вашингтона.

Закладені в плані понад 80 проєктів на загальну суму 277 мільярдів доларів передбачають фінансування коштом державного бюджету України, а також залучення програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій.

Раніше керуючі Міжнародним валютним фондом більшістю голосів 2 серпня затвердили алокацію Спеціальних прав запозичення (СПЗ) на 650 мільярдів доларів. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован.

Поділитися