14 листопада 2021 р. 22:05

Середня зарплата на Одещині збільшилась на 20 відсотків порівняно з минулим роком

Середня зарплата на Одещині збільшилась на 20 відсотків порівняно з минулим роком

Кількість працюючих віком 15 років і старше на Одещині у січні–червні 2021 р. становила 1 мільйон 54,7 тисячі осіб, повідомила пресслужба Головного управління статистики регіону.

У складі робочої сили, серед осіб віком 15 років і старше, 92,9% належали до зайнятих осіб, а решта 7,1%, відповідно до методології Міжнародної організації праці (МОП), класифікувалися як безробітні.

Кількість осіб, які не входять до складу робочої сили, віком 15 років і старше становила 903,2 тис. осіб, що на 1,3% більше, ніж у січні– червні 2020р.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій області (із кількістю працюючих 10 осіб і більше) за дев'ять місяців поточного року становила 11 тис. 979 грн, що на 19,6% більше порівняно з січнем–вереснем 2020 р.

Найбільш оплачуваною була робота працівників, зайнятих у сферах:

  • державного управління й оборони, обов`язкового соціального страхування;
  • інформації та телекомунікацій;
  • транспорту, складського господарства та допоміжної діяльності у сфері транспорту;
  • установ фінансової та страхової діяльності.

Серед промислових видів діяльності найкраще оплачується праця співробітників підприємств постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, виробництва електричного устаткування та виробництва хімічних речовин і хімічної продукції - в цих сегментах заробітна плата перевищила середній показник по економіці області в 1,3–1,8 раза.

Найнижчий рівень заробітної плати спостерігався на підприємствах добувної промисловості і розроблення кар`єрів, виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності, текстильного виробництва.

Заборгованість з виплати заробітної плати упродовж січня–вересня 2021р. збільшилася на 51,1%, або на 26 мільйонів 262 тисячі грн, і на 1 жовтня 2021р. становила 77 млн 654 тисячі грн, що дорівнює 1,6% фонду оплати праці, нарахованого за вересень 2021р.

Нагадаємо, заробітна плата голови Одеської обласної адміністрації Сергія Гриневецького у вересні становила 71 тисячу 401 гривню, тобто на 35 тисяч 683  гривень (або на 1 тисячу 181 євро) менше, ніж у вересні.

Під час візиту на Одещину 29 жовтня президент Володимир Зеленський наголосив на неприйнятності затримок виплати медикам зарплат: «З наступного року наші медпрацівники отримуватимуть мінімум тринадцять з половиною тисяч, а лікарі – мінімум двадцять тисяч гривень… Але прошу звернути увагу на те, щоб усе ж таки жодних затримок з нашого боку… Я розумію, що вони невеликі, не по всій території України, однак не може бути затримок щодо заробітних плат наших лікарів».

Головне управління статистики в Одеській області оприлюднило інформацію щодо оплати праці в регіоні за 8 місяців поточного року. Отже, у січні–серпні 2021 р. розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (із кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 11 945 грн і порівняно з січнем–серпнем 2020 р. збільшився на 20,3%.

Поділитися