11 вересня 2021 р. 17:38

Ринок землі в Україні: Одещина "пасе задніх" за кількістю угод

Ринок землі в Україні: Одещина "пасе задніх" за кількістю угод

Станом на 10 вересня в Україні укладено 14 тис. 232 угод в рамках ринку землі.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

За період від старту ринку землі в Одеській області було зареєстровано 164 земельних правочинів. Площа землі, щодо якої зареєстровані правочини в Одеському регіоні складає 264,4 га.

Загалом по країні подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4 тисячі 67 нотаріусів, складено заяв – 4 тисячі 549, із них погоджено 4 тисячі 24, а відмову отримали 525.

В першій п'ятірці за площею земель, щодо яких укладені угоди з продажу Кіровоградська, Харківська, Полтавська, Дніпропетровська та Херсонська області. 

Додатково зазначаємо, що до 01.07.2021 відповідно до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (в різних редакціях) не допускалася купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок, які перебували у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

1 липня Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко офіційно оголосив старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Поділитися