23 жовтня 2021 р. 16:15

Працівники Одещини вважають обов'язкову вакцинацію проблемою - опитування

Працівники Одещини вважають обов'язкову вакцинацію проблемою - опитування

Обов’язкова вакцинація як загальнодержавна вимога може стати бар’єром для 41% працюючих українців. Про це свідчить жовтневе опитування на OLX Робота.

При цьому третина людей не готова робити щеплення від коронавірусу. Роботодавці ж продовжують шукати кадри та готові підвищувати їм зарплати. Найбільший попит — на продавців, порівняно з початком року їм стали пропонувати на 16% більше. 

Нещодавно МОЗ розширили перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 стало обов’язковим. А з початку вакцинації у 43% працюючих українців змінився формат організації роботи, зазначили респонденти жовтневого опитування.  В областях, де з 18 жовтня діє "червона" зона, цей показник значно вищий. Так, у Херсонській області зміни у форматі роботи відчули 57% працівників, у Запорізькій — 58%, на Дніпровщині — 48% та в Одеській — 46%. 

Серед опитаних 18% ще планують зробити щеплення, 9% отримали першу дозу, а кожного п’ятого вже повністю вакциновано. Майже стільки ж людей, 19%, ще не визначилися взагалі. А 35% не планують роботи щеплення. Поки зрозуміло, що небажання українців вакцинуватися може сильно вплинути на ринок праці, створивши дефіцит робітничих спеціалістів. А якщо людей почнуть масово відсторонювати від роботи без збереження заробітної плати, матимемо збільшення кількості безробітних. 

Загалом по Україні вакцинація як обов’язкова умова стане бар’єром для 4 з 10 робітничих спеціалістів, в окремих регіонах щеплення — перешкода для більшої кількості громадян. Найбільше це буде проблемою для працівників Одещини. Натомість переважна частина опитаних "блакитних комірців" Тернопільської області готова прийняти нові умови.

Зі свого боку роботодавці демонструють активний попит на працівників, особливо робітничих спеціальностей. Найбільше серед затребуваних — робітники, які комунікують з людьми на постійній основі і надалі можуть потрапити у розширений список професій від МОЗ. Фахівцям навіть готові збільшувати оклади. Так, у порівнянні з початком 2021 року у жовтні зарплати найпотрібніших робітничих спеціалістів в Україні виросли наступним чином:

1.    Продавці — 10 700 грн/міс., тобто +16% за пів року;
2.    Водії — 20 000 грн, тобто +8%;
3.    Вантажники — 12 450 грн, тобто +25%;
4.    Різноробочі — 12 500 грн, тобто +14%;
5.    Кухарі — 13 500 грн, тобто +11%.

Раніше Головне управління статистики в Одеській області оприлюднило інформацію щодо оплати праці в регіоні за 8 місяців поточного року. Отже, у січні–серпні 2021 р. розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (із кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 11 945 грн і порівняно з січнем–серпнем 2020 р. збільшився на 20,3%.

Кабінет Міністрів України оголосив ключові пріоритети бюджету-2022: медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців і економіки. Наприклад на медичну галузь передбачено 193 млрд грн. Це на 31 млрд більше, ніж у цьому році. У порівнянні з 2019 роком бюджет на медицину збільшився вдвічі. 

Таке збільшення витрат дозволяє у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тисячі.    

Заборгованість із зарплати в Україні за перше півріччя досягла майже 3,6 млрд грн, це на 14,2% вище, ніж за аналогічний період 2020-го.

Поділитися