20 серпня 2021 р. 16:24

Поблизу Южного може з'явитися парк стратегічних запасів нафти

Поблизу Южного може з'явитися парк стратегічних запасів нафти

НАК «Нафтогаз України» вивчає питання будівництва резервуарного парку для зберігання стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів на майданчику Морського нафтового терміналу «Південний» в Одеській області.

Про це повідомив голова правління компанії Юрій Вітренко.

Він зазначив, що компанія планує розбудовувати термінал, щоб збільшити надійність забезпечення України нафтою – це надзвичайно важливий майданчик для створення стратегічного запасу нафти, якого Україна досі не має. 

На першому етапі йдеться про спорудження на майданчику МНТ «Південний» резервуару для стратегічних запасів місткістю близько 120 тисяч тонн. Всього перша стадія проєкту може включати спорудження до чотирьох резервуарів.

Раніше Юрій Вітренко також зазначав, що Україна планує накопичити 19 млрд куб. м. газу у вітчизняних підземних сховищах, а наразі є 17,5 млрд куб. м газу. 

За його словами, заплановані додаткові обсяги газу необхідні, щоб уникнути дефіциту газу взимку навіть за умови ймовірних додаткових потреб теплових електростанцій, котрі стикнулися з проблемою недостатніх запасів вугілля на складах.

Нагадаємо, керівник "Нафтогазу" розглядає можливість переводу Одеської ТЕЦ на альтернативне паливо. Раніше Кабінет Міністрів України передав до статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» акції «Одеської теплоелектроцентралі».

Зазначимо також, що турецькі інвестори готові побудувати нову теплову електростанцію, яка забезпечуватиме теплом центральну частину міста замість Одеської теплоелектроцентралі.

Поділитися