20 травня 2021 р. 14:25

Фіскали виявили ухилення від сплати податків на 41 мільйон

Фіскали виявили ухилення від сплати податків на  41 мільйон

Співробітники податкової міліції Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби повідомили про викриття підприємства, що постачало газ «Одеському припортовому заводу» в ухиленні від сплати податків.

Як зазначили в пресслужбі ДФС, правоохоронці встановили, що службові особи підприємства, з метою заниження податкових зобов’язань в період 2020 року здійснювали реалізацію товарно-матеріальних цінностей поза податковим та фінансовим обліками, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Підприємство купувало природний газ з метою його подальшої передачі на ОПЗ для виготовлення аміаку та карбаміду, який експортувався та реалізовувався на території України.

Проаналізувавши фінансово-господарську діяльність підприємства за 2020 рік, правоохоронці виявили надлишок виготовленого карбаміду, який у подальшому, за оперативними даними, реалізовано за готівкові кошти без відображення в податковій та фінансовій звітностях.

За попередніми підрахунками сума завданих державі збитків в результаті «тіньової» реалізації карбаміду складає 41 мільйон гривень.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, було проведено обшуки у місті Києві та в Одеській області.

Нагадаємо, у вересні минулого року правління Акціонерного товариства «Одеський припортовий завод», щоб уникнути зупинки виробничого процесу, з 1 вересня ухвалило рішення про продовження договору з переробки давальницької сировини з чинною компанією-давальцем до моменту визначення переможця конкурсу, але не довше кінця цього року.

У січні 2020 року  Публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» (ОПЗ), за дорученням голови Фонду держмайна, оголосив конкурс з відбору постачальника газу в обсязі 50-60 мільйонів кубометрів на місяць на давальницьких умовах для роботи підприємства в травні-грудні цього року.

Наглядова рада Одеського припортового завода 25-26 лютого провела перший етап відбору постачальника давальницької сировини, а саме, розглянули кваліфікаційні документи від восьми компаній, які виявили бажання працювати з заводом.

За результатами розгляду документації і здійснення на її підставі оцінки досвіду компаній у сфері постачання газу, Правлінням АТ «ОПЗ» було прийнято рішення допустити до другого етапу конкурсу шість компаній: IBE Trade (США); ТОВ«Торговий Дім «Сокар Україна»» (Україна); MADDOX SA (Швейцарія); АТАТ «ДК «Укрнафтобуріння»» (Україна); ТОВ «Юг Газ» (Україна); ТОВ «Агро Газ Трейдінг» (Україна).

У березні наглядова рада ПАТ «Одеський припортовий завод», вивчивши ситуацію, яка склалася навколо конкурсу з відбору постачальника давальницької сировини, прийняла екстрене рішення про скасування його результатів.

Причиною назвали неконкурентні дії учасника конкурсу ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння»», яке надало значно завищену, економічно необгрунтовану та ризикову цінову пропозицію, згідно з якою процес виробництва аміаку і карбаміду є нерентабельним для компанії.

Тоді ж у березні наглядова рада ПАТ «Одеський припортовий завод» ухвалила рішення про оновлення складу правління підприємства.

В травні після перерви з 2016 року, Одеський припортовий завод прийняв перші залізничні цистерни з товарним аміаком виробництва українських хімічних підприємств.

Поділитися