02 грудня 2021 р. 15:19

Одеська адміністрація морських портів не змогла оскаржити у суді штраф від антимонопольників

Одеська адміністрація морських портів не змогла оскаржити у суді штраф від антимонопольників

Касаційний суд залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі про позов державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (в особі Одеської філії) щодо скасування рішення Одеського відділення Антимонопольного комітету України щодо порушення підприємством законодавства про захист економічної конкуренції.

Третя судова інстанція прийняла сторону Антимонопольного комітету, повідомляє Ukrainian Shipping Magazine.

У 2019 році Одеське відділення Комітету вирішило, що дії Одеської філії ДП "АМПУ" у вигляді нав'язування суб'єктам господарювання комплексу платних послуг з організації перевалки вантажів на рейді та "борт-борт" біля причалів Одеського морського порту є порушенням законодавства щодо захисту економічної конкуренції.

Як з'ясувалося в ході розгляду справи, під час проведення судновласниками вантажно-розвантажувальних робіт в акваторії Одеського морського порту за варіантом "борт-борт" (з судна на судно, без використання причалу) Одеська філія ДП "АМПУ" нараховувала додаткову плату за "комплекс послуг" з організації навантаження". Без замовлення та оплати цих послуг Одеська філія ДП "АМПУ" не погоджувала вантажні роботи.

Одеські антимонопольники зобов'язали АМПУ припинити порушення та не провадити нарахування та стягнення додаткової необґрунтованої плати за ці послуги, які вже оплачені у складі портових зборів та інших послуг за державними регульованими тарифами або іншими договорами, укладеними з ДП "АМПУ".

На підприємство наклали штраф. АМПУ його сплатив, але запросив перевірку рішення антимонопольників. За результатами перевірки рішення залишилося без змін, і АМПУ звернувся до суду, який також став на бік антимонопольного комітету.

Поділитися