18 квітня 2021 р. 17:25

Одещина найбільше продає на експорт зернові, а імпортує машини й механізми

Одещина найбільше продає на експорт зернові, а імпортує машини й механізми

У січні–лютому 2021 р. експорт товарів з Одещини становив 182,4 млн дол. США, імпорт – 347,1 мільйона, інформує Головне управління статистики регіону.

Порівняно з першими двома місяцями минулого року експорт зменшився на  39,4 мільйона, імпорт – на 48,6. Купуємо за кордоном більше, ніж продаємо: негативне сальдо склало майже 165 млн дол. Щоправда, розрив менше, ніж у відповідному періоді 2020 р.

Понад 40 відсотків у структурі експорту становили продукти рослинного походження. Їх продали на 74,5 млн дол., і левову частку, зрозуміло, склали зернові культури. "Срібло" у жирів та олій тваринного або рослинного походження. Обсяг реалізації цих продуктів на зовнішніх ринках перевищив 47 мільйонів доларів, що склало понад чверть від всього експорту.  

Інші товари йдуть з великим відривом. Серед них готові харчові продукти, яких продали на 12,4 млн дол (це менше 7 відсотків у загальному обсязі), і недорогоцінні метали й вироби з них - трохи більше 11 мільйонів. Підприємства регіону отримали за машини, обладнання (в т. ч. електротехнічне) та механізми 10,3 млн дол. Найменшу частку серед товарів, які Одещина експортувала, склали шкури необроблені та вичищені. Іноземці виклали за такі вироби близько 38 тисяч доларів.

Майже однакові позиції в імпорті товарів зайняли машини і механізми (61,8 млн дол.) та маса з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів (61,5 млн дол.). Разом вони становлять понад 35 відсотків у загальному обсязі закупівель. Споживачі Одещини придбали за кордоном продуктів рослинного походження на 40,6 мільйона. Це третє місце в переліку. Найменше імпортери Одеської області цікавляться творами мистецтва. Втім, можливо, всю суму - 24,5 тисяч доларів - виклала одна людина.

Зовнішньоторговельні операції у січні-лютому проводилися з партнерами із 130 країн світу.

Як і вся Україна, Одеська область найактивніше торгувала з Китаєм. Експорт у КНР склав 11 млн 138 тис. доларів США, або 6,1% від усіх країн. На другому місці Єгипет: ця країна закупила товарів на 9,3 мільйони. Третя -  Російська Федерація, куди експортери Одещини поставили продукції майже на 8 млн дол. Втім, якщо рахувати разом всі країни Євросоюзу, з якими торгував регіон, то частка ЄС у експорті становитиме 29,7 %, або 54,1 млн дол. 

Найбільше товарів - п’яту частину всього обсягу - Одещина купувала, звичайно, в КНР: сума закупівель склала 69 млн 656 тис. доларів.  Найзапекліший торговий конкурент Китаю, Сполучені Штати Америки, - на другій позиції. Заокеанський партнер поставив товарів на 68 мільйонів. Далі йде Туреччина з 39 мільйонами. 

Євросоюз продав Одещині продукції трішки менше за КНР: на 69, 04 млн дол. 

Нагадаємо, експорт товарів з Одеської області у 2020 році становив 1 трильйон 360,6 мільйонів доларів США, а імпорт – 2 трильйони 190,6 мільйонів доларів.  

Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» оприлюднив власний рейтинг громад Одеської області з чисельністю населення до 150 тисяч, визначивши 20 кращих.

На 1 березня поточного року працівники Одеської області недоотримали 86,1 млн грн зарплати, повідомило Головне управління статистики регіону.

Поділитися