04 жовтня 2021 р. 12:33

Одеса серед лідерів в Україні за вартістю інтернету

Одеса серед лідерів в Україні за вартістю інтернету

Чорноморськ посів друге місце, а Одеса четверте за вартістю домашнього інтернету зі швидкістю 100 Мбіт в секунду серед інших міст України.

Про це повідомило видання "Провайдери в Україні" за результатами аналізу тарифів на інтернет-послуги понад 200 провайдерів в 36 містах України.

Як зазначає видання, на початок жовтня 2021 р найвищі тарифи на домашній інтернет у:

  • Вінниці - 220 гривень на місяць;
  • Чорноморську - 210 гривень на місяць;
  • Маріуполі - 207 гривень на місяць;
  • Одесі - 200 гривень на місяць;
  • Чернігові - 195 гривень на місяць.

Тож жителі цих міст платять в середньому 200 грн на місяць за домашній інтернет зі швидкістю 100 Мбіт/с. Така ж швидкість в Кременчуці, Львові, Павлограді, Сумах, Хмельницькому, Чернівцях коштує 135-150 грн.

Жителі приватних будинків платять за інтернет більше, ніж в багатоповерхівках. Тарифний план зі швидкістю до 100 Мбіт в приватному секторі коштує не менше 220 грн/міс.

Вартість інтернету залежить від заявленої швидкості - чим вона вища, тим вища оплата. Тому, за даними експертів, багато провайдерів закривають тарифи з малою швидкістю і переводять абонентів на тариф 100 Мбіт/с.

Найдорожчим в Україні залишається високошвидкісний гігабітний інтернет. У багатоквартирних будинках за нього платять 200-600 грн щомісяця.

На розмір абонплати впливає кілька чинників:

  • підвищення заробітної плати;
  • збільшення ціни на електроенергію;
  • подорожчання витратних матеріалів, обладнання;
  • збільшення вартості оренди електроопор;
  • зростання відрахувань за авторські права на контент.

За статистикою видання, з початку 2021 року частина провайдерів в Одесі, Запоріжжі, Миколаєві, Чернівцях підвищили тарифи на інтернет на 10-50 грн. Найближчим часом провайдери, у яких тарифи не змінювалися з 2018-2019 року, також будуть змушені переглянути їх вартість.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що до кінця опалювального сезону 2021-2022 року тарифи на тепло і гарячу воду для населення не будуть зростати.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Одесагаз-Постачання" розірвало  угоду з однією з колекторських компаній, а іншим наказали поки що не турбувати боржників дзвінками. 

27 вересня група протестувальників проти дій газопостачальних компаній Одеси намагалася пробитися на апаратну нараду в муніципалітеті задля зустрічі із заступником мера. 

Об’єктивних підстав підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду у місцевої влади немає, тому що ціна на газ в Україні не зростатиме. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді 24 вересня.

Поділитися