03 вересня 2021 р. 10:57

Одеса на останньому місці за сприятливістю для бізнесу

Одеса на останньому місці за сприятливістю для бізнесу

Одеса посіла останнє місце у рейтингу "Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКГ) 2021", який склали аналітики компанії Info Sapiens у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAI "Конкурентоспроможна економіка України".

Як зазначають в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій, у результаті до групи міст із низьким значенням ІКМ-ОЦ-2021 входять Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя, Черкаси, Полтава та Одеса. Вказані міста продемонстрували негативні результати в більшості компонентів дослідження.

Зокрема, Одеса, яка на останній сходинці ІКМ, також стала найгіршим українським містом в компоненті «Безпека ведення бізнесу». На останніх позиціях в окремих компонентах знаходяться Черкаси (Компонент 1 «Започаткування бізнесу»), Полтава (Компонент 4 «Вартість дотримання законодавства»), Запоріжжя (Компонент 5 «Податки та збори»), Нікополь (Компонент 9 «Ресурси для розвитку»)

У рамках опитування 11% респондентів повідомили, що стикалися з перешкодами під час проходження процедури реєстрації бізнесу у 2019 – 2020 роках. Найчастіше скаржилися на перешкоди в Одесі (19,5%), Вінниці (21,2%), Дніпрі (21,4%), Слов’янську (22,2%) та Умані (23,7%).

У середньому опитані респонденти витрачають на адміністрування податків та зборів 46 днів на рік. Найбільша обтяжливість адміністрування зафіксована в Бердянську (72 дні), Запоріжжі (71 день), Черкасах (67 днів), Полтаві (67 днів) та Одесі (65 днів).

А також:

  • Одеса є одним з міст, де підприємці найчастіше вказували про спроби рейдерського захоплення у 2019 – 2020 роках;
  • В Одесі найвища частка респондентів, котрі повідомили про «неофіційні платежі» при спілкуванні з представниками міської влади з будь-яких питань;
  • Одеса є одним з 5 міст, де в 2019 – 2020 роках найвища частка підприємців зазнала втрат внаслідок таких злочинних дій як вимагання, крадіжки, вандалізм, підпал, пограбування тощо.

 

Нагадаємо, минулого року Громадська організація «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» розрахували Індекс конкурентоспроможності міст 2019-2020, в якому Одеса посіла 23 місце. 

Поділитися