04 лютого 2021 р. 12:56

Не всі громади Одеської області впоралися з використанням субвенцій

Не всі громади Одеської області впоралися з використанням субвенцій

Громади Одеської області  у 2020 році найменше використали кошти державної субвенції за трьома напрямками: "розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості", "надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами" та "соціально-економічний розвиток окремих територій".

Такі дані наводить радниця з питань муніципальних фінансів та управління ULEAD Одеський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою Олеся Голинська.

Вона зазначає, що на бюджетні рахунки Одеської області в 2020 році надійшов значний обсяг субвенцій з Державного бюджету.

Втім, за даними Головного управління Державної казначейської служби в Одеській області, станом на 1 січня 2021 року відсоток використання коштів субвенцій був найнижчий за такими напрямками:

  • Субвенції на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості – 47,64%.
  • Субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 63,58%. 
  • Субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій – 86,98%.

Також місцеві бюджети Одещини отримали:

  • медичної субвенції – 923,4 млн грн,
  • освітньої субвенції – 5 112,3 млн грн.

Найбільший залишок по освітній субвенції станом на 1 січня 2021 року утворився в таких територіальних громадах області:

  • Мологівська – 12,5 млн грн
  • Шабівська – 11,6 млн грн
  • Старокозацька – 10,2 млн грн.

Водночас у Балтській і Цебриківській громадах освітня субвенція використана майже повністю.

Нагадаємо, громади області завершили 2020 рік із загальним показником виконання річного плану доходів 102%.

В листопаді минулого року радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського Регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою» Олеся Голинська провела аналіз оцінки показників бюджетів 872 ОТГ України за 9 місяців 2020 року.

Минулого року Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт № 3651-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій».

Напочатку листопада 2020 року Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

У липні того ж року Верховна Рада України прийняла постанову про створення і ліквідації районів, скоротивши кількість районів в Україні з 490 до 138, зменшивши їх кількість і в Одеській області. В Одеській області їхню кількість скоротили до семи. 

Поділитися