05 травня 2021 р. 12:44

Одеса не використала майже 90 мільйонів гривень освітньої субвенції

Одеса не використала майже 90 мільйонів гривень освітньої субвенції

Найбільший середній залишок освітньої субвенції на кінець 1-го кварталу 2021 року зафіксовано в бюджетах міських територіальних громад - 8,9 млн грн, повідомляє ULEAD Одеський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe. Середній залишок у сільських громад становить 5,5 млн грн. Селищні громади найбільш повно використали субвенцію – тут середнє значення дорівнює 3,5 млн грн.

Повністю використали освітню субвенцію на Одещині лише в Раухівській селищній громаді. 

Середній показник залишку по області становив 5,7 млн грн (а без урахування м. Одеси - 4,8 млн). На кінець звітного кварталу в обласному центрі не використали 86,8 мільйонів гривень субвенції. Крім Одеси, найбільші залишки освітньої субвенції утворилися на рахунках таких територіальних громад:

  • Нерубайської сільської – 28,6 млн грн;
  • Саф’янської сільської – 28,3 млн грн;
  • Усатівської сільської – 19,0 млн грн;
  • Великодальницької сільської – 15,5 млн грн;
  • Вигодянської сільської - 14,5 млн грн;
  • Мологівської та Шабівської – по 13,5 млн грн у кожній.

Найменші залишки цільових коштів зберігаються на рахунках Цебриківської селищної, Кубейської сільської, Зеленогірської селищної,  Городненської сільської, Криниченської сільської, Василівської сільської, Криничненської сільської, Василівської сільської територіальних громад. 

«Ця субвенція з державного бюджету спрямовується місцевим бюджетам винятково на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти. Значні залишки таких цільових коштів, що накопичуються на рахунках громад, можуть свідчити про недосконале управління коштами освітянської галузі на території громад не лише у 2021 році, а й в попередні бюджетні періоди», - пояснила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського регіонального офісу Олеся Голинська.

Нагадаємо, територіальні громади Одеської області станом на 1 квітня показали перевиконання розпису доходів загального та спеціального фондів на 8,1%, або на 298,7 мільйонів гривень, від запланованого.

В Одеській області десять територіальних громад скористались допомогою Програми "ULEAD з Європою: створення ЦНАП" для облаштування належних Центрів надання адміністративних послуг, однак 55 громад поки що не мають їх взагалі.

Згідно з результатами рейтингу 2021 року четверте місце серед українських вишів з найвищим індексом Гірша обійняв Одеський національний університет ім. Мечникова.

Міністерство освіти і науки працює над тим, щоб курси з медіаграмотності ввійшли до базових освітніх програм

 

Поділитися