06 грудня 2021 р. 22:13

Міністерство інфраструктури планує здати в концесію кілька портів Одещини

Міністерство інфраструктури планує здати в концесію кілька портів Одещини

Міністерство інфраструктури України у 2022 році планує провести чотири або шість концесійних конкурсів у Чорноморському, Одеському, Ізмаїльському та Бердянському морських портах.

Про це повідомив заступник міністра Юрій Васьков на інфраструктурному дні Європейської бізнес-асоціації у Києві, інформує hubs.

Він уточнив у презентації, що у випадку Чорноморського порту йдеться про перший і контейнерний термінал, а також поромний комплекс, які можуть бути виставлені на конкурс у другому півріччі як разом, так і окремо, від чого і залежатиме кількість конкурсів – чотири або шість .

Згідно з презентацією, в Одеському порту йдеться про концесію пасажирського комплексу. Консультантом відібрано Deloitte, ТЕО має бути підготовлено у першому півріччі.

Проведення концесійних конкурсів у Бердянському та Ізмаїльському портах у першому півріччі допомагає консультант Ernst&Young, який по Бердянському порту працює спільно ще й з Egis, йдеться у документах.

Заступник міністра висловив упевненість, що після передачі за підсумками пілотного конкурсу морського порту "Ольвія" 1 грудня в концесію на 35 років дочірньої катарської компанії QTerminals і очікуваної до кінця року передачі в концесію "Рісоїл-Херсон" Херсонського порту наступні проєкти будуть реалізовуватися значно швидше.

Васьков додав, що у грудні цього року очікується оголошення пілотного конкурсу на оренду на 49 років причалів №7, №8 та №9 порту Чорноморськ, які будуть реконструйовані за рахунок орендаря. 

За його словами, Мінінфраструктури обговорює з Фондом держмайна старт пооб'єктної приватизації в портовій галузі з наданням першочергового права оператору, який вже використовує об'єкт. У презентованій презентації були зазначені державно-приватні партнерства в Миколаївському та Одеському портах, а як партнери в Миколаївському порту – ArcelorMittal, Bunge, COFCO Intl, в Одеському – HHLA, CMA CGM та ADM.

Згідно з представленими документами, Фонду держмайна було передано для приватизації на конкурсі з четвертого кварталу цього року порт Усть-Дунайськ (дата конкурсу поки що відсутня), у першому кварталі наступного – Білгород-Дністровський порт, а у другому – Скадовський порт.

Заступник міністра додав, що на умовах оренди або концесії можливе також залучення інвесторів до Маріупольського та Ренійського морських торгових портів.

Васьков повідомив, що Мінінфраструктури вже визначило шляхи комерціалізації всіх державних стивідорів в Україні, за винятком порту "Південний", що займається стратегічним становищем.

Поділитися