12 березня 2021 р. 18:27

Міненерго відмінить обмеження цін на газ

Міненерго відмінить обмеження цін на газ

Міністерство енергетики не має наміру подовжувати дію обмеження ціни на ринку газу в 6,99 гривень за метр кубічний, встановленого урядом на лютий-березень для побутових і низки інших споживачів.

Про це у міністерстві повідомили у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

При цьому Міненерго очікує, що завершення дії обмеження не спричинить збільшення ціни на газ, і ціна ресурсу в річних контрактах для побутових споживачів не перевищуватиме наявного рівня.

Раніше на ринку обговорювалася можливість продовження щонайменше на квітень, як на останній місяць опалювального сезону, обмеження ціни ресурсу.

Кабінет Міністрів доручив Міністерству економіки підготувати до 5 березня проєкт рішення, що передбачає продаж ПАТ "Укргазвидобування" в березні 2021 року газу постачальникам і виробникам теплової енергії для потреб споживачів комунальних послуг, зокрема ОСББ і ЖБК, за фіксованою ціною на термін з 1 квітня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Кабмін також має намір зобов'язати ПАТ "Укргазвидобування" з квітня 2021 року продавати 100% відпуску обсягу природного газу всім учасникам ринку на умовах не гірше, ніж групі "Нафтогаз".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №4248-1, який передбачає продовження кінцевих термінів встановлення індивідуальних лічильників природного газу для населення до 1 січня 2023 року.

13 січня Офіс президента України повідомив, що результатом наради президента із міністрами, представниками Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, а також керівника НАК «Нафтогаз-України», стало рішення знизити ціну на газ нижче ринкової, тобто більш ніж на 30%. 

Кілька десятків одеситів вийшли зранку 11 січня на акцію протесту до будівлі Одеської міської ради, де відбувалося дистанційне засідання оперативного штабу з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Наприкінці минулого року компанія «Одесагаз-постачання» повідомила про підвищення вартості природного газу для жителів Одеси та області на 1,15 грн за кубометр з січня 2021 року. 

Також про підвищення тарифу повідомила компанія "Нафтогаз Україна", пояснивши, що йдеться лише про її абонентів.   

У жовтні оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних обов’язків (ПСО), зросла порівняно з вереснем на 24%. 

Поділитися