05 жовтня 2021 р. 19:08

Майже 80 мільйонів повернула держава вишам Одещини

Майже 80 мільйонів повернула держава вишам Одещини

Вищі навчальні заклади Одеської області отримали з державного бюджету значну суму. Про це під час святкування 100-річчя Одеського національного економічного університету заявив голова Ради ректорів закладів вищої освіти Одеського регіону Сергій Степаненко.

Нагадаємо перебіг подій. 3 вересня Рада ректорів ЗВО Одеського регіону оприлюднила звернення до МОН. В ньому, зокрема, ішлося про те, що "за 4 місяця до завершення 2021 фінансового року обсяги фінансування видатків споживання по загальному фонду на останні 4 місяця 2021 рік, тобто видатки на заробітну плату працівників та оплату комунальних послуг в 10 закладах вищої освіти Одеської області були раптово зменшені більше ніж на 104 млн. грн. Цей невиважений крок міністерства має призвести до катастрофічних наслідків в діяльності ЗВО, так як обсяги фінансування в ці місяці зменшилися по деяких закладам майже на 40% від затверджених у лютому 2021 року тим же міністерством".

Своєю чергою міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, перебуваючи в Одесі на регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування», прокоментував цю ситуацію. На думку очільника МОН, міністерство зробило все, що потрібно, для фінансування вишів відповідно до чинного законодавства. А згадані проблеми, зокрема, затримка виплати зарплати персоналу, спричинені недостатніми зусиллями менеджменту самих ВНЗ. 

І от сьогодні в коментарі кореспонденту ІзбірКома Сергій Степаненко повідомив, що в профільному міністерстві дослухалися до аргументів ректорів Одещини. З бюджету одержано 75 відсотків від 104 мільйонів. Отже, впевнений Степаненко, фонд оплати праці  у вишах регіону буде профінансований.

Нагадаємо, три одеських виші мають високий ступінь ризику за критеріями служби якості освіти. 

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова потрапив у ТОП-10 найкращих в Україні.

Головне управління статистики в Одеській області повідомило, що станом на 1 липня 2021 року заборгованість із виплати заробітної плати в регіоні склала 95 мільйонів 750 тисяч гривень. Порівняно з 1 січня зростання становило 86%. 

Фото: ОНЕУ

Поділитися