26 серпня 2021 р. 09:27

Ізраїль вивчає можливість участі у проєкті по зрошенню земель на півдні України

Ізраїль вивчає можливість участі у проєкті по зрошенню земель на півдні України

Посол України в Державі Ізраїль Євген Корнійчук зустрівся з Міністром сільського господарства та розвитку сільських територій Держави Ізраїль, Міністром розвитку периферії, Негеву та Галілеї Одедом Форером.

Під час зустрічі сторони обговорили поточний стан українсько-ізраїльських відносин у торговельно-економічній сфері. Посол України наголосив, що Україна розглядає співробітництво з Ізраїлем  в аграрній сфері як пріоритетний напрямок українсько-ізраїльських відносин.

Зокрема, ізраїльську сторону поінформували про наміри українського уряду розпочати національний проєкт зрошення земель загальною площею понад 2 мільйонів гектарів у південних регіонах України (Одеській, Херсонській, Миколаївській областях) та запросили до участі у цьому проекті.

Тож тепер Ізраїль вивчає можливість участі у проєкті.

Нагадаємо, у серпні Кабінет Міністрів Україні затвердив виплату грошової підтримки фермерам, які втратили посіви через погодні умови.

У червні директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова повідомила, що допомогу від держави в Одеській області отримають 1 тисяча 311 фермерських господарств, а взагалі регіон отримав 240 мільйонів гривень на ці цілі. 

У червні українські фермерам, які втратили посіви через посуху, пообіцяли компенсацію в 4,5-5 тисяч гривень за гектар.

У міністерстві економіки заявили, що думають про спосіб реалізації цієї ідеї. Більшу частину допомоги отримають фермери Одещини, адже саме південь та схід України найбільше постраждали від посухи.

Держава частково компенсовує вартість сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Проте у жовтні-листопаді 2019 року уряд не зміг знайти коштів на цю програму. Свій борг держава планує погасити цього року.

Поділитися