11 січня 2021 р. 16:40

Експедитори намагаються відсудити компенсацію в "Євротерміналу"

Експедитори намагаються відсудити компенсацію в "Євротерміналу"

Три експедиторські фірми «Інтер Транс Лоджістікс», ТОВ «С.М.Т.- ЛТД» і ТОВ «Юнімар Логістік» подали судові позови проти компанії «Євротермінал» з вимогою компенсувати у подвійному розмірі шкоду, яку, на їх думку, їм завдав цей монополіст. 

Про це повідомили на сторінці освітнього проєкту «Ліга антитраст» у Facebook.

«Компанії готові боротись за відновлення справедливості. Та ми зробимо усе, щоб допомогти їм донести до монополістів просте повідомлення: за зловживання треба відповідати. Аби вони потім краще думали, чи наважуватись на такі дії», - вказала засновниця платформи «Ліга антитрасту» Агія Загребельська.

Експедитори зазначають, що незважаючи на те, що Антимонопольний комітет оштрафував «Євротермінал» за нав'язування непотрібних послуг, компанія, виплативши накладені 5 мільйонів гривень, продовжила стягувати із вантажівок. 

Компанія збирала плату у 17-26 доларів за проїзд її територією за «обслуговування вантажних транспортних засобів», та фактично водії мусили оплачувати низку нав’язаних послуг навіть для простого проїзду в порт. Альтернативного проїзду водії не мали.

Позивачі посилаються на статтю 55 закону «Про захист економічної конкуренції», яка саме й надає можливість відсудити собі компенсацію у разі, якщо шкода, заподіяна порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченими пунктами 12510121819 статті 50 цього Закону, відшкодовується особою, що вчинила порушення, у подвійному розмірі завданої шкоди. 

Зазначимо, що в червні минулого року Верховний суд України залишив без розгляду касаційну скаргу виконавчого комітету Одеської міської ради до Антимонопольного комітету України, що зобов'язав передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту в Одеський морський порт без споживання платних послуг ТОВ «Євротермінал».

Раніше Північний апеляційний господарський суд відмовився скасовувати рішення Господарського суду Києва, який не став скасовувати рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про зобов'язання передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту в Одеський морський порт без споживання платних послуг ТОВ «Євротермінал».

Поділитися