30 грудня 2021 р. 10:49

Держава заробила впродовж 2021 року 317 мільйонів від продажу майна на Одещині

Держава заробила впродовж 2021 року 317 мільйонів від продажу майна на Одещині

Надходження до державного бюджету від оренди держмайна в Одеській області збільшились на 12% – з 300 мільйонів минулого року до 335 мільйонів гривень станом на 24 грудня 2021 року.

Про це повідомив начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський

За його словами, надходження до державного бюджету від приватизації держмайна в Одеській області збільшились у 60 разів.

«Найбільші аукціони оренди традиційно відбуваються у портах. Ми аналізували дані аукціонів оренди: середня ціна квадратного метру у портах у 2021 році зросла на 17% – наразі становить 178 грн за кв. м, а у 2020 було 151 грн за кв. м», – наголосив Олександр Славський. 

І додав, що найбільше за квадратний метр сплачують банки та оператори мобільного звʼязку, зокрема, заключені договори по 1 тис. 429 та 1 тис. 385 грн за кв. м.

Щодо конкуренції на аукціонах оренди державного майна в Одеській області, то на тих аукціонах, де є конкуренція, ціна в середньому зростає у 33 рази. 

Найбільшим аукціоном оренди стали майданчики у Чорноморському морському торговельному порту. В аукціоні брали участь 6 учасників, а остаточна місячна орендна плата за результатом аукціону зросла в 10 разів – з 70 до 705 тисяч гривень. Також у 3 рази зросла ціна оренди бази відпочинку у с. Фонтанка – з 23 до 70 тисяч гривень на місяць.

Протягом листопада-грудня 2021 року в Одеській області було прийнято рішення по 120 обʼєктах, які не увійшли до статутного капіталу підприємств під час приватизації. Всього на обліку в Регіональному відділенні було 1 тисяча 213 обʼєктів. Для порівняння: за минулий рік було лише дев'ять.

Вісім громад прийняли у комунальну власність житлові будинки, дитячі садки, дороги, лісосмуги та інші обʼєкти, які мають приносити користь жителям громад. Вперше було списано зруйновану інженерну інфраструктуру, житлові будинки, які є або зруйнованими, або мають приватизовані квартири. 

Славський також зазначив, що вже у першому кварталі 2022 року мають відбутись два аукціони з приватизації колишніх науково-дослідних інститутів телевізійної техніки та проєктно-конструкторського інституту, а також до приватизації готується ряд виноробних заводів та малі порти.

Нагадаємо, напочатку грудня Олександр Славський повідомив, що надходження до бюджету Одеської області від приватизації у 2021 році склали 235 мільйонів гривень проти 5 мільйонів, отриманих минулого року.

Він також зазначив, що до кінця поточного року Фонд очікує оплату ще за три великі обʼєкти:

  • недобудовані корпуси заводу "Оріон" по вулиці Житомирській, 6 (понад 21 мільйон гривень); 
  • приміщення Державного підприємства "Чорноморський експертно-технічний центр Держпраці" по вулиці Тираспольській, 12 (12 мільйонів гривень);
  • приміщення Державного підприємства "Ремонтно-будівельна дільниця «Агрос»" по вулиці Михайлівській, 13 (9 мільйонів гривень).
Поділитися