13 грудня 2021 р. 11:36

Депутати Одеської міської ради використали лише третину коштів своїх фондів

Депутати Одеської міської ради використали лише третину коштів своїх фондів

Використання коштів депутатських фондів за 11 місяців 2021 року сягнули лише 74,4 мільйонів гривень, тобто 38,8% запланованих у 2021 році витрат.

Про це під час апаратної наради в Одеському муніципалітеті повідомила заступниця Одеського міського голови Світлана Бедрега.

За її словами, під час формування бюджету на 2021 рік планувалося, що депутати витратять 192 мільйони. 

Вона зазначила, що станом на 1 липня були розподілені всі кошти, але потім їх перерозподілили.

Також, за словами Світлани Бедреги, в міській раді взагалі є проблема з використанням бюджету розвитку. Так, впродовж 9 місяців використані 57% коштів бюджету розвитку, запланованого на 2021 рік. 42% треба було використати протягом третього кварталу, а за фактом з цього залишку 62% доведеться використати в грудні.    

У свою чергу, Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився з'ясувати причини такого невиконання депутатських фондів. 

"Треба розібратися, що гальмує виконання, щоб наступного року цього не допустити. Якщо не вистачає досвіду, то можна організувати мастеркласи для депутатів, чи розібратися, може десь гальмують наші служби", - зазначив мер.

Він також припустив, що проблеми із використанням цих грошей можуть виникати через бажання депутатів робити одразу багато проєктів, що перевантажує міські служби.

"Деякі депутати вважають, що це просто як у ресторані -  підійшов, покликав і тебе обслужили. Тож одразу йдуть до наших служб із великою кількістю проєктів. Але ж наші служби мають обробити кожен з цих проєктів, а людей в нас більше не стає. А враховуючи обмеженість робочого дня, ковідні обмеження тощо, також може виникати проблема. Треба розібратися, де стається затримка", - зазначив мер.  

Депутатський фонд Одеської міської ради – це кошти бюджету розвитку, що за заявою депутата скеровуються на фінансування винятково капітальних робіт у виборчому окрузі. Фактично депутатський фонд – це гроші платників податків, які депутат може витратити на покращення інфраструктури свого округу. В ідеальному варіанті таке рішення обранець може приймати після консультацій з мешканцями округу або за "наказами" виборців. 

 

Нагадаємо, депутати Одеської міської ради зверталися у 2020 році до робочої групи з розгляду пропозицій депутатів щодо використання коштів депутатського фонду 231 раз і загалом розподілили 128 мільйонів гривень.

У квітні 2020 року аналітики кампанії "Атестація місцевих депутатів" спробували показати, як депутати Одеської міської ради в рамках своїх повноважень відповідають на виклики пандемії. А ще порівняли, як саме змінилися пріоритети серед місцевих обранців щодо розподілу коштів депутатського фонду 2020 року у порівнянні з минулими роками.

Традиційно у рамках громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проводиться аналіз використання коштів депутатського фонду за попередній рік. Аналітики презентували результати аналізу використання депфонду Одеської міської ради за 2018 рік.

Нагадаємо, депутати Одеської міської ради затвердили склад постійних депутатських комісій та їх голів, сформувавши всього 11 комісій.

Поділитися